Magazin 21.04.2016.

Buba, automobil sa istorijom od 78 godina

ČITANJE: 2 minute
buba
Volksvavagen Buba je automobil koji je postao prava legenda.

Počele su da kruže vesti da se Buba više neće proizvoditi i da će ovaj model  potpuno stati sa proizvodnjom do 2018. godine. Iako ove informacije još uvijek nisu potvrđenme od strane Volksvagena, ovaj trač nas je naveo da se zapitamo, šta ćemo raditi kada više ne bude bilo Bube?

Zbog toga smo odlučili da vas podsjetimo na istoriju ovog automobila koja traje već 78 godina. Ovaj automobil proizvodi se još od 1938. godine i prodat je u preko 23.5 miliona primjeraka.

Ovo je jedan od najprodavanijih automobila svih vremena. Bubin prepoznatljiv dizajn osmislio je Hitler i ovaj automobil predstavlja bitan dio istorije. Prije početka Drugog svjetskog rata, Buba je prodata u samo 700 primjeraka, međutim poslije završetka rata, Bubin uspon je počeo da raste. 1947. godine Buba počinje da se prvi put prodaje kao civilno vozilo i postaje nevjerovanto popularni automobil u Njemačkoj. 1950. godine, Buba prvi put stiže u Ameriku. Narednih 20 godina, Buba je postala ime i automobil koji su svi željeli. Bio je to automobil za sve prilike.

Konforan, pouzdan i udoban, sa jedinstvenim i lijepim dizajnom, a sa pojavom kabriolet modela, njihova popularnost je postala još veća. 1971. godine pojavljuje se prva super Buba, koja je imala jači motor, više mjesta i bolje vješanje. 1998. godine pojavljuje se nova Buba. Bio je to stari, prepoznatljivi dizajn koji je dobio dozu modernizma i tehnologije.

Za razliku do starih buba, nova je imala prednju vuču,vodeno hlađenje i motor koji se nalazio na prednjem dijelu automobila. 2001. godine, u Evropi se sa ponosom pojavljuje Buba RSi. Ovo je bilo ograničeno izdanje i samo 250 modela je izašlo iz fabrike. Ovaj automobil je imao pogon na sva četiri točka i posjedovao snagu od 221 KS. 2010. godine proizvodnja nove Bube je završena, ali se samo dvije godine kasnije, pojavila još jedna „Nova“ Buba.

Najnovija verzija Bube je dosta agresivnija i posjeduje daleko veću tehnologiju i opremu od svojih prethodnika. Ostaje nam samo da vidimo, da li će Buba još uvijek izdržati test vremena, ili će se stvarno njena priča završiti sa dolaskom 2018. godine.

(Agencije)