Magazin 06.02.2018.

“Budi muško” – klub za šampione!

ČITANJE: 8 minuta

Možda vam na osnovu imena ne zvuči tako, ali… “Budi muško” klub iz Banjaluke okuplja srednjoškolce koji se bore protiv vršnjačkog nasilja i stereotipa, a ZA rodnu ravnopravnost i razumijevanje. Usput, oni puno putuju i sjajno se druže!

Članovi ovog kluba sastaju se jednom sedmično Domu omladine u Banjaluci, gdje održavaju kreativne radionice, a ova ekipa u svojim redovima, osim mladića, ima i nekoliko djevojaka koje pomažu da se se na pravi način usvoje koncepti i vrijednosti koje klub promoviše.

Klub je dio regionalnog projekta koji sprovodi međunarodna humanitarna organizacija “Care international”, preko banjalučkog Instituta za razvoj mladih i zajednice “Pepertuum Mobile”.Osim u Gradu na Vrbasu, “Budi muško” klub postoji i u Beogradu, Zagrebu, Mostaru, Sarajevu, Tirani, itd, a upravo ovi gradovi su destinacije gdje, ispred svog kluba, putuju ovi mladi Banjalučani.

Ovog ponedjeljka, u banjalučkom Domu omladine Mondo je bio gost jednog od sastanaka “Budi muško” kluba. Na početku druženja sa ovim interesantnim mladim ljudima, zamolili smo Vanju Jošića, koordinatora banjalučkog “Budi muško” kluba, da nas upozna sa njihovim ciljevima i misijom.

“Klub ‘Budi muško’ okuplja banjalučke srednjoškolce, prvenstveno iz tri škole – Škole učenika u privredi, Ugustiteljsko-trgovinsko-turističke škole i Poljoprivredna škole, mada imamo članove i iz drugih banjalučkih srednjih škola.

Osnovni cilj je da se okupe aktivni srednjoškolci, kao i oni koji su možda manje aktivni, i da im se da prilika da se realizuju i isprofilišu kroz određene aktivnosti.

Na svojim radionicama učimo kako da se borimo protiv nasilja među mladima, vršnjačkog nasilja generalno, a proizvod naših aktivnosti je uzajamno razumijevanje i poštovanje, uz zalaganje za rodnu ravnopravnost.

Naši članovi dosta putuju na zajedničke aktivnosti naših ‘Budi muško’ klubova u regionu, a uglavnom su to ljetni kampovi preko kojih podučavamo polaznike o vještinama komunikacije, prezentovanja, predstavljanja pred javnošću, liderskim vještinama, itd”, priča nam Vanja.

U proteklih nekoliko godina obučeni edukatori “Budi muško” kluba obilazili su svoje vršnjake u tri srednje škole u Banjaluci, gdje su im držali radionice o nenasilju, rodu, spolu, borbi protiv diskriminacije, itd, a članovi ovog kluba organizovali su i mnogo javnih, aktivističkih dešavanja u gradu na kojima su ukazivali na značaj borbe protiv nasinja nad ženama, rizična ponašanja u saobraćaju i druge stvari.

U nastavku našeg razgovora i druženja sa ovim sjajnim mladićima i djevojkama, popričali smo sa nekima od njih. Najviše nas je interesovalo da li ih je, i na koji način “Budi muško” klub promijenio kao osobe.

Učenik banjalučke Ugostiteljske škole Branko Bujić je 1999. godište, kako kaže, “baš kao i godište ćaletovog auta”. Priča nam da mu je “Budi muško” klub na početku djelovao “kao pe..rska priča”. Ali, stvari su se sada promijenile…

“Želja za učlanjenjem u ‘Budi muško’ klub došla je spontano, ranije je to za mene bila ‘pe..rska priča’, koju nikako nisam gotivio. Ipak, jedan dan sam sasvim slučajno u svojoj školi vidio poziv Instituta za razvoj mladih Perpertuum mobile za proljetne radionice. Prijavio sam se i učestvovao, nakon čega smo išli na ljetni kamp na Bardači, gdje smo imali predavanja o mentalnom zdravlju, družili se i roštiljali, bilo je to baš fino iskustvo.

Tada sam shvati da me sve to prilično zanima i da bih u budućnosti volio da se time bavim. A, kada sam zakoračio u ‘Budi muško’ klub, ostao sam mu vjeran sve do sada”, priča nam Branko.

Dodaje da “onakav kakav je bio ranije, ne daj Bože nikom”, kao i da “Budi muško” klub na neki način promijeni sve svoje članove:

“Mijenja se pogled na svijet – kod nekoga se razviju komunikacijske, kod drugih liderske vještine, sve zavisi od čovjeka do čovjeka. Na mene je cijela priča apsolutno pozitivno uticala i svim svojim vršnjacima predlažem da se učlane.”

Lana Knežević, učenica je 3. razreda Srednjoškolskog centara Gemit-Apeiron i rukometni sudija. Ranije je svo svoje slobodno vrijeme provodila po kafićima ili na društvenim mrežama, ali učlanjenje u “Budi muško” klub prilično ju je promijenilo…

“Kada sam krenula u srednju školu bila sam dosta nezainteresovana, osoba koja će radije provesti sat, dva u kafiću sa društvom. Međutim, otkako sam u ‘Budi muško’ klubu to sam zamijenila nekim društveno korisnim radom. Svidjela mi se ta pozitivna energija, nedavno su nam bili gosti iz Sarajeva i Mostara, zaista je bilo sjajno. Sada mi je mnogo interesantnije na našim radionicama nego da provodim cijelo vrijeme na Facebooku ili Instagramu…”

S druge strane, 16-godišnji Milan Milinković priznaje da i dalje na društvenim mrežama “visi” od 0 do 24 h. Kaže i da je ranije bio dosta depresivan, ali mu je druženja sa vršnjacima u “Budi muško” klubu dosta pomoglo da “pronađe sebe”:

“Za ovaj klub sam saznao preko njihove Facebook stranice. Do osmog razreda bio sam prilično depresivan, imao sam stalne probleme… Međutim, krajem 9. razreda odlučio sam da se prijavim u ‘Budi muško’ klub i to je zaista pozitivno uticalo na mene.”

Ovaj učenik Ugostiteljske škole smatra da je jedan od najvećih problema sa kojima se mladi susreću danas to što roditelji previše utiču na njih i njihovo mentalno zdravlje.

“Što se tiče društvenih mreža, biću direktan – previše sam na Facebooku, Instagramu, ono što se kaže od 0 do 24 h. Ali otkako sam u ovom klubu, nekako sve to korisnije koristim i racionalnije razmišljam o svemu”, iskren je Milan.

Učenik Poljoprivredne škole Nikola Radivojac kaže da je na početku u “Budi muško” klub dolazio uglavnom zbog izleta koje je klub organizovao:

“Na tim izletima kroz šalu i zabavu naučili smo i ponešto korisno, na primjer kako pomoći svom vršnjaku, kako mu pristupiti, posebno kada je u nekom problemu. Sve u svemu, ‘Budi muško’ klub me je promijenio jer sada malo šire gledam na stvari, ne samo iz svoje perspektive. Razmišljam kako je toj osobi, pokušavam da se stavim u njegovu kožu. Ovdje smo svi, tako reći, kao jedna porodica i dijelimo svoje lične probleme, dosta je opuštena atmosfera i ništa nije pod moranjem…”

Nikola smatra da je najveći problem mladih danas vršnjačko nasilje.

“Dosta je djece koja imaju bolje fizičke predispozicije od drugih, a dosta ima i vršnjačkog nasilja prema učenicima koja su na neki način pametniji, koja dobro uče, imaju dobre ocjene, fino se ponašaju… Njih drugi učenici ‘spuštaju’ u društvu, da su ‘ovakvi, onakvi, štreberi’, itd. Mi se protiv takvih stvari borimo”, kaže Nikola.

Milana Majstorović je 1999. godište i učenica je Srednjoškolskog centra u Čelincu. Kaže da joj je “Budi muško” klub pomogao da značajno popravi uspjeh u školi.

“Ranije sam bila prilično nezainteresovana za školu, samo odem i vratim se, i to je to, ništa više me nije zanimalo… Sve dok nisam otišla na jedan seminar u Jajce, koji me je na neki način ‘pokrenuo’. U prvom razredu sam prolazila tricom, ništa nisam učila, samo sam željela da dođem kući. Međutim, kada sam se u drugom razredu uključila u aktivizam – prošla sam peticom.

Budi muško’ klub je uticao na mene zato što sam promijenila i neke svoje predrasude i mišljenja o određenim stvarima, sada mi je bitno da pomognem svojim vršnjacima, ukoliko je moguće i ukoliko imam sposobnosti i određena znanja”, kaže Milana.

I tako, malo po malo, riječ na riječ i naše druženje se privelo kraju. Zaista nam je žao što nismo u mogućnosti da vam prenesemo sve interesantne priče ostalih članovima ovog sjajnog kluba, ali vjerovatno će biti još prilike, pošto ćemo ih sigurno još sretati.

Jer, svi oni su na neki način šampioni koji su uspjeli da učine najtežu stvar – da pobjede i promijene sami sebe.

Za kraj, kako bi osjetili djelić atmosfere koja vlada na njihovim radionicama, ovdje pogledajte jedan od 14 videa koje momci i djevojke iz banjalučkog “Budi muško” kluba emituju preko svoje Facebook  stranice uoči Dana zaljubljenih, a čija je poruka – “Budi muško – nemoj grliti djevojku samo dok voziš u rikverc”.

Postani član

Ako želite da postanete dio ove sjajne ekipe, vrata su vam otvorena – svakog ponedjeljka u pola osam u Domu omladine u Banjaluci.

(Mondo)