Vijesti 06.05.2016.

Budi pametniji od telefona: Nijedan poziv nije važniji od života

ČITANJE: 2 minute
budi-pametniji-od-telefona
Jedna pročitana poruka. Tri mrtva čovjeka. To je slogan jedne od brojnih kampanja za bezbjednost saobraćaja, koje se sprovode širom svijeta. Napravljen da vas zaboli stomak kada sljedeći put u vožnji kažete suvozaču da vam iz torbe na zadnjem sjedištu izvadi telefon koji zvoni, da biste se javili.

Kao da crne statistike o broju mrtvih na ulicama ne govore dovoljno, širom svijeta se kreiraju kampanje upozorenja koje govore da vožnja i korištenje mobilnog telefona ne smiju da idu zajedno.

Razmišljanja proizvođača telefona i kreatora mobilnih aplikacija idu u pravcu onemogućavanja korištenja telefona u vožnji, a razmišljanja proizvođača automobila u pravcu postavljanja ometača mobilnog signala u volane.

Sa ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća i ove godine je zahvaljujući kompaniji m:tel pokrenuta kampanja o savjesnoj vožnji. Riječ je o kampanji Budi pametniji od telefona! koju sporovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija m:tel, kao kreator kampanje i strateški partner projekta.

Istraživanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja govore da je oko 25 odsto saobraćajnih nesreća uzrokovano ljudskim faktorom, odnosno nepažnjom vozača. Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje utiče fokusiranost, što problem čini još većim.

Istinska rješenost da posluje odgovorno, bila je pokretač kompanije m:tel da ponovo kreira ovakvu kampanju. Za razliku od ranijih kampanja za nekorištenje telefona u kojima je ono samo nepristojno (zvonjava telefona u bioskopu ili u pozorištu) ova kampanja utiče na najbitniju stvar na svijetu – spašavanje života.

U efektnom tv spotu stradava mali zeleni android, simbolički pokazujući tragične posljedice korištenja mobilnog telefona u vožnji: https://www.youtube.com/watch?v=WAMmodz2PyQ

Na inicijativu kompanije m:tel, u ovu kampanju koja će trajati do kraja maja, su se uključile i brojne medijske kuće kao pokrovitelji, jer su upravo mediji ključna karika u širenju ovakvih poruka upozorenja.

Nijedan telefonski poziv nije toliko hitan da ugrozite sopstveni život, živote onih koje vozite, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. I zato svaki put, kada vam zazvoni telefon ili notifikacija za poruku u vožnji, imajte na umu mogućnost tragičnog scenarija. Mogućnost da zbog tipkanja poruke stradaju vaša ili tuđa djeca.

I ostavite telefon.

(PR)