Politika 22.02.2017.

Budimir Balaban želi na čelo banjalučkog DNS-a?

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik banjalučkog DNS-a i predsjednik gradske Skupštine Budimir Balaban na narednim unutarstranačkim izborima kandidovaće se za prvog čovjeka stranke “na lokalu” i tako direktno stati “na crtu” aktuelnom šefu Nedeljku Čubriloviću, saznaje portal SrpskaCafe.

Kako ovaj portal saznaje od izvora bliskih DNS-u, Balaban je obezbjedio i podršku lidera stranke Marka Pavića, koji je “prelomio” te će podržati Balabana, što bi mu moglo biti od presudnog značaja u “okršaju” sa Čubrilovićem, koji je ujedno i predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske.

Takođe, ovo bi moglo biti i konačno odmjeravanje snaga između Balabana i Čubrilovića, te prebrojavanje njihovih pristalica, jer tihi sukob između njih dvojice traje već godinama.

“Balaban je prelomio, kandidovaće se na unutarstranačkim izborima koji će početi već od 1. marta i završiti u maju, te pokušati da preuzme upravljanje DNS-om u Banjaluci. Po meni, ima velike šanse jer ima mnogo pristalica uz sebe. Takođe, koliko mi je poznato, ima i podršku dvojice odbornika, Nenada Šibarevića i Stojana Vukajlovića”, kaže sagovornik ovog portala.

Jedan vid odmjeravanja “mišića” između suprotstavljenih struja bilo je i prošlogodišnje sastavljanje stranačke liste za lokalne izbore, kada je Balaban u samom finišu uspio obezbjediti mjesto nosioca, ispred aktuelnog odbornika Borana Bosančića koji je bio favorit Balabanovih unutarstranačkih neistomišljenika.

Sam Balaban ne krije da u banjalučkom DNS-u ima neslaganja, što je često spominjao u medijskim nastupima. Kada je riječ o njegovom kandidovanju za prvog čovjeka stranke u Banjaluci, Balaban za portal “SrpskaCafe” nije ni potvrdio ni opovrgao naša saznanja.

“DNS tek 27. marta počinje sa unutarstranačkim izborima i izborima po mjesnim odborima. Inače, ono što mene trenutno interesuje, odnosno nas kao stranke, jeste da naredni unutarstranački izbori ojačaju DNS jer imamo ciljeve da već u narednom izbornom ciklusu budemo druga politička opcija na prostoru Republike Srpske. Takođe, uz još malo napora kojeg ćemo uložiti želimo još više ojačati našu organizaciju, a tome će svakako doprinijeti unutarstranački izbori koji su pred nama”, rekao je za portal SrpskaCafe Balaban.

Što se tiče njegove kandidature, Balaban dodaje da po statutarnoj odluci i statutu DNS-a, ime kandidata za predsjednikla stranke imenuje Predsjedništvo i mjesni odbori.

“O konkretnim imenima je rano govoriti”, zaključio je Balaban.

Inače, odlukom o kandidaturi i otvorenoj želji da naslijedi Čubrilovića na čelu stranke Balaban je odbacio opciju napuštanja DNS-a.

Dio vladajuće koalicije

Ono što je sigurno, ko god pobjedi na unutarstranačkim izborima, DNS ostaje dio vladajuće koalicije.

I pored dobrih odnosa koje Balaban ima sa liderom NDP-a Draganom Čavićem, on daje punu podršku gradonačelniku Igoru Radojičiću i skupštinskoj većini.

(Srpska Cafe)