Politika 28.02.2023.

Budimir: Srpska studentima iz Kosova i Metohije otadžbina

ČITANJE: 2 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir poručio je danas studentima sa Univerziteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, da je Republika Srpska njihova otadžbina i da su uvijek dobrodošli.

Budimir je izrazio zadovoljstvo jer je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci organizovan prijem za ove studente u okviru projekta “Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje”, a sa ciljem osnaženja specijalnih i paralelnih veza Srpske i Srbije.

“Studenti koji rade i uče pod specifičnim okolnostima i stalnim terorom privremenih vlasti u Prištini treba da vide da je Republika Srpska njihova otadžbina i da se u njoj osjećaju kao kod svoje kuće. Nama je najvažnija saradnja sa univerzitetima u Srbiji i to je cilj našeg nacionalnog programa”, rekao je Budimir novinarima.

On je studentima poručio da je Srpska njihova domovina i otadžbina, a Univerzitet u Banjaluci njihov univerzitet.

Predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Rastko Vučić istakao je značaj projekta “Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje”, koji u saradnji dva univerziteta od 2013. godine okuplja studente sa Kosova i Metohije i Republike Srpske u Banjaluci. “Trudimo se da posjetimo najznačajnije institucije Srpske i razgovaramo sa najvišim funkcionerima.

Ovakvi susreti su značajni jer kolege iz Kosovske Mitrovice imaju priliku da upoznaju dijelove regiona gdje žive Srbi, a upravo mi iz Srpske najbolje znamo šta oni proživljavaju”, rekao je Vučić.

Student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Mihajlo Stoisavljević izrazio je zadovoljstvo jer je imao priliku da posjeti Banjaluku, Republiku Srpsku, gdje se osjeća kao kod kuće.

“Nadam se da ćemo i u narednom periodu realizovati ovaj zajednički projekat, kako bismo se posećivali, sarađivali i učili jedni od drugih.

Projekat je važan jer nas spaja sa kolegama iz Srpske, sa kojima se najviše razumemo”, rekao je Stoisavljević. Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ova visokoškolska ustanova podržava projekte kao što je “Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje”, koji promovišu Srpsku i njene potencijale u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i drugih.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević rekla je da resorno ministarstvo godinama unazad pravi akcione planove saradnje sa Srbijom u omladinskim sektorima s ciljem povezivanja mladih i njihovih organizacija. “Jedan od najznačajnijih projekata koji je podstakao zapošljavanje i samozapošljavanje mladih Start ap Srpska, finansiran zajedničkim sredstvima vlada Srpske i Srbije, gdje je 251 mlad čovjek iz Srpske pokrenuo svoj samostalan biznis”, rekla je Maleševićeva.

(Srna)