Vijesti 06.05.2019.

BUDUĆA DVORANA NA ČEKANJU Gdje je zapelo u izgradnji sportskog objekta kod Gimnazije

ČITANJE: 3 minute

Izgradnja nove sportske dvorane kod banjalučke Gimnazije, iako se već godinama najavljuje, nije dalje odmakla o želje i planova na papiru.

U pitanju je jedan od veći infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se relizuje kroz javno privatno partnerstvo, sa ciljem da se poboljšaju uslovi za razvoj sporta, ali i nastave fizičkog vaspitanja učenika ove srednje škole.

Radovi ne mogu početi da dok se ne riješe neke proceduralne stvari, a za sad rješenja nema na vidiku.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je to prvi projekat koji pokušava da prođe doslovno procedure Zakona o javno privatnom partnerstvu.

– I sada se na ovom primjeru pokazuje koliko je to spora i komplikovna procedura jer se već treću godinu nalazimo u tom postupku, a daleko smo od konačnog ishoda – kazao je Radojičić.

Objasnio je da procedura podrazumjeva da se prvo mora izraditi Studija opravdanosti, što je kako kaže i urađeno.

– Zatim je ona otišla na saglasnost u više ministarstava i to je opet trajalo prilično dugo dok su one došle sa određenim mišljenima. Nakon toga su izvršene korekcije koje su bile sadržane u tim mišljenjima pa je sve to ponovo korigovano poslato na novo davanje mišljenja. U međuvremenu su se promjenili ljudi na mjestima gdje je ranije to slato na saglasnost, došli su novi i sada krećemo ispočetka – naveo je Radojičić.

Naglasio je da situaciju otežavaju komplikovani imovinski odnosi na lokaciji na kojoj se treba praviti dvorana.

– Postoje rasprava između Grada i same škole oko te lokacije. Grad po zakonu tvrdi da se imovina škola upisuje na gradove a različita je i praksa  Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove  i sudova tako da traje i taj spor oko zemljiša. Trenutno se nalazimo u dva istovremena postupka jedan je imovinski oko same lokacije. I drugi je jedan od faza samog odobravanja i saglasnosti u Vladi RS – dodao je on.

Kad dobiju te saglasnosti i raspetljaju pitanje imovine tek onda Grad može ići na javni poziv iz kojeg bi dobio partnera sa kojim se ulazi u pregovore.

– Kada se sve sumira, radi se o beskrajno dugačkom administrativno komplikovanom poslu u kojem cijeli mandat može da prođa a da ne dođete do završetka. Uz svu dobru volju i postojanja projekta od početka i uz postojenje interesa procedura je tako beskrajna i spora da niko ne može predvidjeti  da li će ta relaizacija trajati, četri ili više godina i kao će uopšte završiti – neveo je Radojičić.

U Gimnaziji su kazali da je projekat trenutno u zastoju te da je došlo do promjena unutar organizacije škole. Objasnili su da je raniji školski odbor doneo neke odluke koje su sada nevažeće te da sada to treba “ispetljati”.

Poručuju da oni žele da se što pre počne sa realizacijom ovog projekta čime bi se kako kažu poboljšao i kvalitet nastave. Rekli su da ova škola ima malu sportsku dvoranu u kojoj se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja.

Banjaluka je u aprilu nakon 30 godina dobila sportsku dvoranu „Centar“ i to u objektu nekada devastiranog Šoping centra.

Obnova tog prostora trajala je nepunih godinu dana i za to vrijeme je 1.300 kvadrata uništenog prostora dobilo novi izgled. U rekonstrukciju je uloženo 1,6 miliona KM, od toga iz budžeta Grada obezbijeđeno je 1,3 miliona KM, a 300.000 KM je obezbedio Kabinet predsednika Republike Srpske.

Gradi se i na Laušu

Igor Radojičić je rekao da ima vidljivijih napredaka kada su u pitanju drugi slični projekti.

– Grad planira da finansira izgradnju sportske dvorane u osnovnoj školi na Laušu. Trenutno je u izradi projekat gradnje te nove dvorane. Kada dobijemo taj dokumenat, znaćemo tačno koliko novca će nam tačno trebati i moći ćemo planirati. Naša želja je da se iduće godine krene u relizaciju i nadam se da se ništa neće iskomplikovati – kazao je Radojičić.

(Srpskainfo)