Vijesti 24.12.2016.

Budžet RS podržalo 46 poslanika, 25 bilo protiv: Niže plate u javnom sektoru

ČITANJE: 2 minute

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno sinoć po hitnom postupku budžet Srpske za narednu godinu u iznosu od 3,2 milijarde KM, što predstavlja uvećanje od 2,3 odsto u odnosu na sredstva planirana budžetom za ovu godinu.

Planirani budžetski suficit iznosi 67,1 miliona KM, koji će biti usmjeren na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

Očekuje se blagi privredni rast, kao i neznatna inflacija od svega 0,1 odsto.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2017. godini iznose 2,591 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 102,1 miliona KM, odnosno 4,1 odsto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2016. godinu.

Prihvaćeni su amandmani vladajuće većine kojim je, između ostalog, predviđeno obezbjeđivanje 4,5 miliona KM za nabavku uniformi Policiji Srpske, dok nisu prihvaćeni amandmani opozicije.

Za budžet je glasalo 46 poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Usvojen je po hitnom postupku Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, te Program ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine, kojim je predviđeno jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije s ciljem smanjenja javnog sektora.

U ovom programu navodi se da je cilj jačanje podrške privredi smanjenjem poreskog opterećenja i jačanje konkurentnosti.

Skupština je po hitnom postupku usvojila i set izmjena i dopuna zakona o platama kojim je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

Usvojene su izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture i Zakona o platama zaposlenih u institucijama republičkog pravosuđa.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

Nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je prvi dio posebne sjednice i nastavak zakazao za utorak, 27. decembra.

(Agencije)