Budžetski prihodi i primici u RS 2,784 miliona KM

Budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2018. godini u Republici Srpskoj ostvareni su u iznosu od 2,784 miliona KM, što je ostvarenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je su prihodi od direktnih poreza, koje Srpska prikuplja posredstvom vlastitih računa, ostvareni u iznosu od 1,268.8 miliona KM, što je 100 odsto u odnosu na plan za 2018. godinu.

“Indirektni porezi ostvareni su u ukupnom iznosu od 1,299. miliona KM što je 100 odsto u odnosu na plan za 2018. godinu. Neporeski prihodi ostvareni su u ukupnom iznosu od 208.7 miliona KM, što je 105 odsto u odnosu na plan za navedenu godinu”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštni, obrazlažući ovaj dokument.

Ona je naglasila da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u 2018. godini iskazani u iznosu od 2,639 miliona KM što je izvršenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

“Primici od finansijske imovine u 2018. godini ostvareni su u ukupnom iznosu od 163.1 milion KM, što je 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos”, dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da su primici od zaduživanja u 2018. godini ostvareni u iznosu od 503.3 miliona KM.

“Ino-dug je redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 344.9 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga, a iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 510.9 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

(Srna)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju