BUDŽETU DAJU 150.000 KM Udruženja građana usprotivila se plaćanju visokih komunalnih taksi

Za kulturnoumjetnička društva, koja kubure sa svim i svačim, dati 360 KM za komunalnu taksu godišnje je previše.

Poručili su to iz banjalučkih KUD-ova, koji su se usprotivili plaćanju ove naknade i zajedno predali Gradskoj upravi inicijativu za ukidanje takse ili bar njeno smanjenje na 60 KM.

Kako pričaju, bili su iznenađeni kada im je nedavno stiglo obavještenje da moraju izmiriti ovu obavezu. Podsjećaju i da nije u redu oporezovati društva koja njeguju tradiciju i običaje i okupljaju pretežno mlade uzrasta od 6 do 20 godina.

– Knjigovođa nam je u februaru rekao da moramo prijaviti komunalnu taksu na godišnjem nivou. Udruženjima kao što je naše svaka marka je važna, jer su kod nas minorne članarine, a okupljamo mlade u prigradskim naseljima gdje ne radi nijedan roditelj ili eventualno jedan, i gdje ljudi bukvalno žive na ivici egzistencije – izjavio je Mirko Arambašić iz KUD-a „Piskavica“, koje je bilo inicijator inicijative oko koje su se okupila i ostala banjalučka kulturna društva.

Neprofitne organizacije

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don”, kojima su se za pomoć takođe obratila pojedina udruženja građana u vezi ovog problema, ističu da je nerealno ovakve neprofitne organizacije stavljati u isti koš sa ostalim djelatnostima koja plaćaju taksu 360 maraka.

– Udruženja i fondacije su neprofitne organizacije, a iznos takse ih svrstava među ostale profitne privredne subjekte. Kada se pomnoži broj udruženja, organizacija i svih ostalih koji se nalaze u ovoj stavci, dolazi se do cifre od oko 150.000 KM godišnje u budžetu grada. Da li je ovo više novca u budžetu Grada od taksi nego što su izdvajanja za sufinansiranje i finansiranje projekata udruženja u gradu – pita Murisa Marić, izvršna direktorka “Dona”.

Poručuje da udruženja ne bježe od plaćanja takse, ali da ona mora biti srazmjerna njihovom radu, te da je 360 KM zaista velika cifra za svako od udruženja.

– Udruženja građana su od početka, kada je zakon donesen, imala obavezu da plaćaju taksu kao pravna lica. Očigledno se to nije provodilo kako treba pa je Poreska uprava poslala opomene. Grad Banjaluka je izmjenu Odluke o komunalnim taksama donio u novembru prošle godine, a da niko nije ni znao za to. Pitam se da li su je i odbornici uopšte pročitali prije glasanja – naglašava Marićeva.

Nadležnost

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je poručio da je trenutno u pripremi izmjena Odluke, te da će sve zahtjeve udruženja razmotriti.

– Izmjena odluke je u nadležnosti tri odjeljenja. Analiziraćemo sve pristigle zahtjeve i tarife i nastojati da udovoljimo u skladu sa mogućnostima i potrebama jer je činjenica da se radi o neprofitnim organizacijama. Kraj marta je krajnji rok za podnošenje njihovih zahtjeva i rokova za naplatu – rekao je Komljenović dodajući da će ovaj posao pokušati završiti u razumnom roku, te da će se možda već na sljedećoj sjednici Skupštine naći prijedlog izmjene.

Istu taksu od 360 KM dužne su još plaćati agencije za promet nekretnina, hoteli, kafe-barovi, samostalni autoprevoznici, autopraonice, pekare i mesnice, dok zanatlije, kozmetički saloni i auto-škole plaćaju 260 maraka.

Oslobođeni plaćanja

U Gradu podsjećaju da su ove obaveze oslobođenja udruženja od javnog interesa, deficitarna zanimanja, kao i preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu delatnost.

– Nadležnost za naplatu komunalnih taksi je na Poreskoj upravi, a Gradska uprava može osloboditi određene djelatnosti po njihovom zahtjevu – kaže načelnik Radenko Komljenović.

(Srpskainfo)

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz

RADOJIČIĆ: Nerazjašnjeno stradanje Davida Dragičevića – sjenka nad gradom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da to što još nisu razjašnjene okolnosti pod kojim je stradao dvadesetjednogodišnji David Dragičević drži sjenku nad gradom. “Uz brojne spekulacije i razna tumačenja šta se sve desilo nema odgovora istražnih organa. To sve vrijeme drži sjenku nad našim gradom, nad turizmom i nad mnogim drugim događajima”, rekao je

LEPIR: U toku istraga protiv više osoba u predmetu “Dragičević”

Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir rekao da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka preduzima sve potrebne i odgovarajuće istražne radnje kako bi istraga u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića iz Banjaluke bila što prije okončana otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanjem činjenica i okolnosti pod kojima je ono izvršeno.

Ovo su domaći servisi na kojima možete plaćati online

Online kupovina sve je popularnija u BIH, što i ne čudi s obzirom na njenu praktičnost. Kupovati možete iz udobnosti svog doma ili bilo gdje drugo da se nalazite i na taj način štedjeti dragocjeno vrijeme i izbjeći gužve koje u prodavnicama često znaju biti zamorne. Još jedna prednost online kupovine je da u isto