Vijesti 15.03.2019.

BUDŽETU DAJU 150.000 KM Udruženja građana usprotivila se plaćanju visokih komunalnih taksi

ČITANJE: 3 minute

Za kulturnoumjetnička društva, koja kubure sa svim i svačim, dati 360 KM za komunalnu taksu godišnje je previše.

Poručili su to iz banjalučkih KUD-ova, koji su se usprotivili plaćanju ove naknade i zajedno predali Gradskoj upravi inicijativu za ukidanje takse ili bar njeno smanjenje na 60 KM.

Kako pričaju, bili su iznenađeni kada im je nedavno stiglo obavještenje da moraju izmiriti ovu obavezu. Podsjećaju i da nije u redu oporezovati društva koja njeguju tradiciju i običaje i okupljaju pretežno mlade uzrasta od 6 do 20 godina.

– Knjigovođa nam je u februaru rekao da moramo prijaviti komunalnu taksu na godišnjem nivou. Udruženjima kao što je naše svaka marka je važna, jer su kod nas minorne članarine, a okupljamo mlade u prigradskim naseljima gdje ne radi nijedan roditelj ili eventualno jedan, i gdje ljudi bukvalno žive na ivici egzistencije – izjavio je Mirko Arambašić iz KUD-a „Piskavica“, koje je bilo inicijator inicijative oko koje su se okupila i ostala banjalučka kulturna društva.

Neprofitne organizacije

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don”, kojima su se za pomoć takođe obratila pojedina udruženja građana u vezi ovog problema, ističu da je nerealno ovakve neprofitne organizacije stavljati u isti koš sa ostalim djelatnostima koja plaćaju taksu 360 maraka.

– Udruženja i fondacije su neprofitne organizacije, a iznos takse ih svrstava među ostale profitne privredne subjekte. Kada se pomnoži broj udruženja, organizacija i svih ostalih koji se nalaze u ovoj stavci, dolazi se do cifre od oko 150.000 KM godišnje u budžetu grada. Da li je ovo više novca u budžetu Grada od taksi nego što su izdvajanja za sufinansiranje i finansiranje projekata udruženja u gradu – pita Murisa Marić, izvršna direktorka “Dona”.

Poručuje da udruženja ne bježe od plaćanja takse, ali da ona mora biti srazmjerna njihovom radu, te da je 360 KM zaista velika cifra za svako od udruženja.

– Udruženja građana su od početka, kada je zakon donesen, imala obavezu da plaćaju taksu kao pravna lica. Očigledno se to nije provodilo kako treba pa je Poreska uprava poslala opomene. Grad Banjaluka je izmjenu Odluke o komunalnim taksama donio u novembru prošle godine, a da niko nije ni znao za to. Pitam se da li su je i odbornici uopšte pročitali prije glasanja – naglašava Marićeva.

Nadležnost

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je poručio da je trenutno u pripremi izmjena Odluke, te da će sve zahtjeve udruženja razmotriti.

– Izmjena odluke je u nadležnosti tri odjeljenja. Analiziraćemo sve pristigle zahtjeve i tarife i nastojati da udovoljimo u skladu sa mogućnostima i potrebama jer je činjenica da se radi o neprofitnim organizacijama. Kraj marta je krajnji rok za podnošenje njihovih zahtjeva i rokova za naplatu – rekao je Komljenović dodajući da će ovaj posao pokušati završiti u razumnom roku, te da će se možda već na sljedećoj sjednici Skupštine naći prijedlog izmjene.

Istu taksu od 360 KM dužne su još plaćati agencije za promet nekretnina, hoteli, kafe-barovi, samostalni autoprevoznici, autopraonice, pekare i mesnice, dok zanatlije, kozmetički saloni i auto-škole plaćaju 260 maraka.

Oslobođeni plaćanja

U Gradu podsjećaju da su ove obaveze oslobođenja udruženja od javnog interesa, deficitarna zanimanja, kao i preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu delatnost.

– Nadležnost za naplatu komunalnih taksi je na Poreskoj upravi, a Gradska uprava može osloboditi određene djelatnosti po njihovom zahtjevu – kaže načelnik Radenko Komljenović.

(Srpskainfo)