Svijet 03.12.2022.

Bugari bijesni: Umjesto evropske solidarnosti, dobijamo cinizam

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je holandski premijer Mark Rutte izjavio kako Bugarska ne može biti primljena u Šengen, dok sa druge strane Hrvatska može, bugarski političari uputili su niz burnih reakcija. Prvi koji se oglasio bio je predsjednik Bugarske Rumen Radev koji je stav Holandija opisao kao cinizam.

“Nedavno su tri bugarska policajca poginula čuvajući vanjsku granicu Evropske unije. Premijer Mark Rutte je rekao kako se granica može preći za 50 evra. Bugarska umjesto evropske solidarnosti dobija cinizam”, rekao je Radev.

Sličnog je stava i potpredsjednica Bugarske Iliana Iotova, prenosi Klix.ba.

“Svojom odlukom tolerišu dvostruke standarde u Evropi. Nešto što nije u osnovi stvaranja Evropske unije. Holandija je dala najbolji božićni poklon svim euroskepticima i populističkim strankama u Evropi”, poručila je potpredsjednica države.

Reagovali su i evroparlamentarci iz Bugarske.

“Bugarska ima pravo da bude dio Šengena jer ispunjava sve kriterije koji reguliraju ovo pitanje. Već 11 godina Evropska komisija i EU parlament uporno pozivaju Evropsko vijeće da donese odluku, ali bezuspješno. Dvostruki standardi stvaraju osjećaj nepravde među građanima”, rekao je bugarski evroparlamentarac Ilhan Kjučuk.

Podsjetimo, ministri zemalja članica EU o proširenju Šengena trebali bi glasati 8. decembra, a zvaničnici će odlučiti da li će Rumunija, Hrvatska i Bugarska postati dio Šengenske zone.

Dok za Hrvatsku postoji jedinstven stav kako bi trebala postati dio Šengena, članice EU imaju podijeljena razmišljanja o članstvu Bugarske i Rumunije.

(Z.M)