Vijesti 17.01.2016.

Bugarska: Poplave i snijeg paralisali zemlju

ČITANJE: 1 minuta
poplave bugarska
Poplave i snijeg paralisali su skoro cijelu Bugarsku, a u nekim oblastima proglašen je crveni meteo-alarm.

Crveni meteo-alarm proglašen je u oblastima Haskovo, Smoljan i Krdžali, dok je u ostalim na snazi narandžasti ili žuti, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za meteorologiju i hidrologiju.

Predsjednik opštine Smoljan Nikolaj Melemov rekao je da je situacija na području opštine vanredna, ali da se postepeno normalizuje nakon što je umjesto kiše počeo da pada snijeg.

On kaže da je kritično u naselju Ustovo, gdje se jedna zgrada fabrike namještaja obrušila u rijeku Černa, a voda je prijetila da poplavi grad.

Na području sela Dinevo, u opštini Haskovo na jugu Bugarske, poplavljene su 32 kuće, dok su stanovnici evakuisani, ali nije nije povrijeđen.

Prolaz “Petrohan” koji povezuje sjeverozapadni dio sa ostatkom Bugarske zatvoren je nakon što je snježna lavina blokirala put.

Na sjeverozapadu Bugarske više od 17.000 stanovnika ostalo je bez struje i vode, a na terenu je angažovano 400 ekipa Elektrodistrubutivnog preduzeća “ČEZ”.

Na području cijele Bugarske, osim u oblastima Varne i Burgasa, zabranjeno je kretanje za vozila preko 12 tona, a obustavljen je i željezničkih saobraćaj na osam pravaca.

U opštini Silistra obustavljen je autobuski saobraćaj, a zbog obilnih snježnih padavina škole neće raditi naredna tri dana.

(Agencije)