Region 24.12.2022.

Bugarska pravoslavna crkva priznala autokefalnost Pravoslavne crkve Sjeverne Makedonije

ČITANJE: 1 minuta

Bugarska pravoslavna Crkva priznala je autokefalnost Pravoslavne Crkve u Sjevernoj Makedoniji i očekuje dogovor sestrinskih Crkava o njezinu imenu, objavila je Informaciona služba istočne Crkve, prenosi Kathpress.

Sveti sinod Bugarske pravoslavne Crkve na zasjedanju 13. decembra “s duhovnom radošću” odlučio je poglavara “Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridska arhiepiskopija” prihvatiti kao “Stefana, nadbiskupa Sjeverne Makedonije”, objavio je NÖK, prenosi Klix.ba.

Ta odluka Bugarske pravoslavne Crkve vrijediće do “svepravoslavne odluke” o pitanju imena Sjevernomakedonske Crkve, dodaje se u vijesti, piše KTA.

Bugarska pravoslavna Crkva odbija oznaku “Ohrid” za Pravoslavnu Crkvu Sjeverne Makedonije, jer se sama vidi kao nasljednicu antičke ohridske nadbiskupije. Istovremeno, Grčka pravoslavna Crkva i Ekumenska carigardska patrijarhija ne prihvataju oznaku “makedonska”, budući da Makedonijom označavaju sjeverni dio Grčke.

Srpska pravoslavna Crkva u junu je službeno priznala autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi, pri čemu joj je preporučila da u “bratskom dijalogu” s grčkom i drugim pravoslavnim Crkvama riješi pitanje imena.

Priznanjem autokefalnosti okončan je spor koji je trajao 55 godina. Makedonska pravoslavna Crkva proglasila je 1967. autokefalnost od Srpske pravoslavne Crkve, što je u cijelom pravoslavnom svijetu bilo označeno kao šizma.

Ekumenska carigradska patrijarhija početkom maja ove godine uspostavila je euharistijsku jedinstvo s Makedonskom pravoslavnom Crkvom, istodobno priznajući Srpskoj pravoslavnoj Crkvi pravo uredovanja u pravnim pitanjima između nje i Makedonske Crkve. Vodstvo Srpske pravoslavne Crkve potom je jednoglasno prihvatilo makedonsku autokefalnost.

(Z.M)