Bujaju firme sa samo jednim i bez radnika

Čak 220 firmi koje imaju jednog ili nemaju nijednog radnika osnovano je u Srpskoj za pet godina, čime je broj tih preduzeća dostigao 2.039.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) na kraju 2012. godine u RS je bilo 1.819 preduzeća koja su imala jednog radnika ili uopšte nemaju zaposlenih. Njihov rezultat poslovanja i bez radne snage je bio pozitivan i zajedno su bile u plusu 31,87 miliona maraka.

Samo godinu kasnije broj ovih preduzeća je povećan za 66, a taj trend pratila je i veća dobit za sedam miliona. Blagi pad broja ovih preduzeća evidentiran je jedino u 2014. godini, na čijem kraju ih je bilo 1.873. U toj godini njihova dobit iznosila je 22,95 miliona, što je za skoro 16 miliona maraka manje u odnosu na 2013. godinu.

Trend osnivanja ovih preduzeća nastavljen je u 2015. godini kada je sa radom počelo 45 novih. Na kraju te godine u RS je bilo 1.918 preduzeća sa jednim ili nijednim zaposlenim, a godinu kasnije njihov broj je dostigao 2.039. Ove firme u 2015. godini poslovale su sa plusom od 31,68 miliona, a 2016. godine dobit je povećana za deset miliona maraka.

U APIF-u su istakli da će podatke o broju osnovanih preduzeća sa jednim i nijednim zaposlenim za 2017. imati nakon što firme predaju finansijske izvještaje za tu godinu.

Ekonomisti objašnjavaju da se rast broja ovih preduzeća može dovesti u vezu i sa promjenama navika potrošača i društva.

– Usljed tih promjena smanjuje se broj potrebne radne snage, a istovremeno povećava broj usluga. Taj fenomen zadesio je i nas. Postoje djelatnosti u kojima preduzeća ostvaruju velike profite i obrte novca, a da pri tome imaju mali broj radne snage. Nama bi u ovom momentu odgovaralo obrnuto stanje u privredi. Međutim, mi se ne možemo boriti protiv tih pojava, jer su one u skladu sa zakonom – kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja.

Naglašava da RS podržava sve firme koje poštuju zakonske propise i redovno plaćaju obaveze, bez obzira na to koliko imaju radnika.

– Bolje da se i to dešava kod nas nego u Monte Karlu ili na nekoj drugoj destinaciji. Dakle, ako je sve legalno i u skladu sa zakonskim regulativama i ako te firme redovno plaćaju porez i druge obaveze one su dobrodošle iako bi nama u ovom trenutku odgovaralo da raste broj preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika – kazao je Ljuboja i dodao da sigurno na tržištu možemo očekivati nove usluge, načine poslovanja i oblike organizovanja preduzeća.

Djelatnosti

Preduzeća koja imaju jednog ili nemaju nijednog radnika uglavnom se bave trgovinom na veliko, izgradnjom stambenih i drugih zgrada, te organizacijom izvođenja građevinskih projekata. Veliki broj ovih preduzeća bavi se i savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i druge vrste upravljanja.

(Glas Srpske)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.