Bujaju firme sa samo jednim i bez radnika

Čak 220 firmi koje imaju jednog ili nemaju nijednog radnika osnovano je u Srpskoj za pet godina, čime je broj tih preduzeća dostigao 2.039.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) na kraju 2012. godine u RS je bilo 1.819 preduzeća koja su imala jednog radnika ili uopšte nemaju zaposlenih. Njihov rezultat poslovanja i bez radne snage je bio pozitivan i zajedno su bile u plusu 31,87 miliona maraka.

Samo godinu kasnije broj ovih preduzeća je povećan za 66, a taj trend pratila je i veća dobit za sedam miliona. Blagi pad broja ovih preduzeća evidentiran je jedino u 2014. godini, na čijem kraju ih je bilo 1.873. U toj godini njihova dobit iznosila je 22,95 miliona, što je za skoro 16 miliona maraka manje u odnosu na 2013. godinu.

Trend osnivanja ovih preduzeća nastavljen je u 2015. godini kada je sa radom počelo 45 novih. Na kraju te godine u RS je bilo 1.918 preduzeća sa jednim ili nijednim zaposlenim, a godinu kasnije njihov broj je dostigao 2.039. Ove firme u 2015. godini poslovale su sa plusom od 31,68 miliona, a 2016. godine dobit je povećana za deset miliona maraka.

U APIF-u su istakli da će podatke o broju osnovanih preduzeća sa jednim i nijednim zaposlenim za 2017. imati nakon što firme predaju finansijske izvještaje za tu godinu.

Ekonomisti objašnjavaju da se rast broja ovih preduzeća može dovesti u vezu i sa promjenama navika potrošača i društva.

– Usljed tih promjena smanjuje se broj potrebne radne snage, a istovremeno povećava broj usluga. Taj fenomen zadesio je i nas. Postoje djelatnosti u kojima preduzeća ostvaruju velike profite i obrte novca, a da pri tome imaju mali broj radne snage. Nama bi u ovom momentu odgovaralo obrnuto stanje u privredi. Međutim, mi se ne možemo boriti protiv tih pojava, jer su one u skladu sa zakonom – kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja.

Naglašava da RS podržava sve firme koje poštuju zakonske propise i redovno plaćaju obaveze, bez obzira na to koliko imaju radnika.

– Bolje da se i to dešava kod nas nego u Monte Karlu ili na nekoj drugoj destinaciji. Dakle, ako je sve legalno i u skladu sa zakonskim regulativama i ako te firme redovno plaćaju porez i druge obaveze one su dobrodošle iako bi nama u ovom trenutku odgovaralo da raste broj preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika – kazao je Ljuboja i dodao da sigurno na tržištu možemo očekivati nove usluge, načine poslovanja i oblike organizovanja preduzeća.

Djelatnosti

Preduzeća koja imaju jednog ili nemaju nijednog radnika uglavnom se bave trgovinom na veliko, izgradnjom stambenih i drugih zgrada, te organizacijom izvođenja građevinskih projekata. Veliki broj ovih preduzeća bavi se i savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i druge vrste upravljanja.

(Glas Srpske)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu