Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije.

Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora.

Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u zgradama idu od 100 do 5.000 KM.

“Propisane kazne za stanara – fizičko lice su od 100 do 600 KM, dok je za stanara – pravno lice propisano od 500 do 5.000 KM. Odgovorno lice u pravnom licu plaća kaznu od 200 do 1.800 KM”, rekli su u Komunalnoj policiji za “Nezavisne”.

Navode da takođe zajednice etažnih vlasnika za prekršaj po Odluci o kućnom redu kažnjavaju sa 200 do 1.000 KM, a odgovorno lice u ZEV-u od 100 do 1.000 KM.

Dodaju da je Odluka o kućnom redu – prečišćeni tekst donesena 2016. godine, a izmjene u odnosu na stariju odluku se odnose samo na kaznene odredbe, te da su sve druge odredbe ostale iste.

U Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama piše da u periodu od 22 do šest sati zimi, te od 23 do pet sati ljeti, kao i u vrijeme od 14.30 do 17.30 stanari se moraju ponašati na način koji obezbjeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi.

Takođe, svi stanari koji žele da organizuju proslave ili koji će imati radove u stanu dužni su da dan prije javno na oglasnoj tabli o tome obavijeste stanare zgrade.

Pojedini stanari su priznali da nisu sasvim upoznati s odredbama kućnog reda, jer u njihovim zgradama on nije istaknut.

Milorad Arlov, predsjednik Zajednice etažnih vlasnika zgrade u Ulici Prve krajiške brigade Narodne odbrane broj 1 na Starčevici, kaže da u njihovoj zgradi sve rješavaju uz dogovor, te da zadnjih godinu dana nije bilo kršenja kućnog reda.

“Ranije smo imali problema sa bukom i narušavanjem javnog reda i mira. Nekoliko puta smo morali zvati Komunalnu policiju, ali u zadnjih godinu dana se to smanjilo, možda jer sada imamo video-nadzor”, kazao je Arlov.

Nemanja T., student iz Dervente, kaže da otkako je došao na studije živi sa cimerima u zgradi, te da je nekoliko puta imao neugodna iskustva s komšijama jer im je smetala muzika koju su naveče puštali.

“Jednom nam je čak došla Komunalna policija jer smo to veče uz muziku igrali karte. Mislim i dalje da nismo pravili buku”, kazao je ovaj student.

Maja S., majka blizanaca iz Banjaluke, kaže da su, iako njeni trogodišnji sinovi često prave priličnu buku, komšije uvijek imale razumijevanja.

“Ponekad pomislim da će mi komšije poslati Komunalnu policiju jer moji sinovi se često zaigraju i prave buku, ali do sada se to nije desilo. Nekoliko puta sam pitala komšije da li im smeta buka koja dolazi iz mog stana, a oni kažu da ne smeta jer shvataju da imam malu djecu koja samo žele da se igraju”, kazala je ova Banjalučanka.

(Nezavisne)

POŠTARI NA BOLOVANJU, SANDUČIĆI PRAZNI Mještani Dragočaja dvije sedmice ne primaju pošiljke

Stanovnici Dragočaja, naselja na periferiji Banjaluke, žale se da im čak dvije sedmice ne stižu nikakve pismene pošiljke otkako je njihov poštar na bolovanju. Kako tvrde, ovo je samo još jedan problem uzrokovan nedostatkom radnika na našim prostorima, i to zbog sve većeg iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Majstori, građevinci, vozači, ljekari, odavno su prvi na

TEKST SADRŽI 11 TAČAKA Usaglašeni principi o formiranju vlasti na nivou BiH

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović usaglasili su večeras u Sarajevu tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH. Tekst sadrži 11 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija. Na sastanku nije bilo razgovora o raspodjeli ministarstava, a ta tema će biti usaglašena na narednim sastancima  stranačkih delegacija. Sastanak

SVJETSKI DAN VODA Banjalučki srednjoškolci spremaju prezentaciju o zaštiti voda

“Vodovod” Banjaluka ove će godine Svjetski dana voda obilježiti s učenicima iz 10 banjalučkih srednjih škola nizom aktivnosti podijeljenih u dvije faze, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obilježavanja ovog značajnog dana. Marijana Bijelić, šef Odjeljenja za ekologiju u ovom preduzeću, kazala je da će srednjoškolci imati poseban zadatak. “Proteklih godina na obilježavanju

Počeo sastanak Dodik, Izetbegović i Čović

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je sastanak predsjednika SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se kako bi utvrdili principe u formiranju vlasti na nivou BiH. Sastanak je bio najavljen u 17 sati, ali je počeo s određenim kašnjenjem. Prvi u zgradu Predsjedništva BiH, sat prije najavljenog

“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije. Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske

SLUČAJ “SPECIJALCI” Banka ne traži odštetu za ukradeni novac na autoputu

Unikredit banka, čiji su novac prema optužnici opljačkali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihov saradnik, ne potražuje odštetu jer je sve nadoknadilo osiguravajuće društvo, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Živana Bajić. U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,