Svijet 02.12.2022.

BUNDESTAG PRIHVATIO: Stranci će lakše dobiti dozvolu boravka u Njemačkoj

ČITANJE: 2 minute

Bundestag je danas prihvatio zakon koji osobama bez boravišnog statusa u Njemačkoj koje nije moguće protjerati pruža mogućnost sticanja legalnog boravka.

“Došlo je vrijeme da se oprostimo od rigidne useljeničke politike i politike azila”, rekao je unutrašnjopolitički portparol vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann u raspravi koja je uslijedila nakon glasanja.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je kako se ovim zakonom ukida stanje nesigurnosti kod osoba kojima je godinama produživan tzv. trpni boravišni status bez izgleda za boravišnu dozvolu “iako su ti ljudi odavno postali dio našeg društva”, prenosi Index.

Treba da se dokažu da su integrirani u njemačko društvo

Zakon, koji je prihvaćen glasovima poslanika socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicijske vlade, pruža priliku onim osobama koje pet godina u Njemačkoj borave na temelju tzv. trpnog statusa (Duldung) za sticanje trajnog boravišnog statusa.

Oni bi u 18 mjeseci trebalo da dokažu da su integrirani u njemačko društvo, što uključuje poznavanje njemačkog jezika, da su u stanju sami materijalno da obezbijede svoj život te da nisu kažnjavani. Kandidati bi takođe trebalo da nedvosmisleno dokažu svoj identitet.

Ako u razdoblju od 18 mjeseci kandidati ne ispune ove uslove, vraćaju se u tzv. trpni boravišni status, što ponovo otvara mogućnost protjerivanja. Kod osoba koje u Njemačkoj borave na osnovu tzv. trpnog statusa uglavnom se radi o onima kod kojih je prestao postojati razlog na osnovu kojeg su boravili u Njemačkoj, ali ih je nemoguće protjerati u zemlje porijekla iz bezbjednosnih ili zdravstvenih razloga.

“Na kraju će ove osobe bolje proći nego oni pošteni stranci”

Uglavnom se radi o osobama kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom, od kojih neke već dugi niz godina borave u Njemačkoj. Opoziciona demohršćanska Unija CDU/CSU žestoko je kritikovala novi zakon tvrdeći da se time nagrađuje kriminalno ponašanje onih koji godinama sakrivaju svoj identitet i time onemogućuju protjerivanje u zemlje porijekla.

“Na kraju će ove osobe bolje proći nego oni pošteni stranci koji ne skrivaju identitet i time bivaju lakše protjerani”, rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Andrea Lindholz. Ona je rekla kako bi bilo bolje da se snage koncentrišu na “one kojima je zaštita zaista potrebna”.

Trenutno u Njemačkoj sa statusom “trpljenih” boravi 248.000 osoba, od kojih bi 137.000 moglo profitirati od novog pravila. Novi zakon je dio sveobuhvatnog paketa reformi kojim nova vlada želi temeljno reformirati njemačku useljeničku politiku.

U sklopu tog paketa je predviđeno i olakšanje useljavanja stručne radne snage te pojednostavljenje sticanja njemačkog državljanstva. Paket sadrži i cilj lakšeg protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom ili koje su prekršile zakon.