Vijesti 03.03.2016.

Bunker fest: Kultura se dešava i van centra grada

ČITANJE: 2 minute
bunker fest
Prvi festival “Bunker fest”, koji će biti otvoren sutra s početkom u 20.45 u prostoru Kluba kulture “Bunker” u Novoj varoši u Banjaluci, okupiće brojne umjetnike iz grada na Vrbasu, ali i goste iz regiona.

Kako je kazao Igor Bokan, direktor festivala, cilj je da mladu i drugu urbanu publiku upoznaju sa prostorom Kluba kulture “Bunker”, ali i da ih animiraju da uzmu učešće u stvaranju umjetnosti i organizovanju festivala, čime se postiže i edukativni efekat. ”

– Ideja za održavanje festivala nastala je prošle godine nakon ‘Kestenburga’. Plan je bio da se prvi ‘Bunker fest’ održi još u decembru, ali smo imali problem sa Gradskom upravom Banjaluka jer su željeli da nam oduzmu taj prostor zbog duga PDV-a. To je stopirano i sada smo pokrenuli festival jer želimo da pokažemo da je kultura u gradu na niskim granama- istakao je Bokan.

Napomenuo je i da žele da dokažu da je kultura neophodna ovom gradu i da treba da je bude što više. Takođe, dodaje on, kultura mora da se dešava i van centra grada.

– Dugoročni cilj je da svi zajedno radimo na decentralizaciji kulture i da je uselimo da bude redovna i van strogog centra grada i Gospodske ulice- rekao je Bokan.

Istakao je da se nadaju da će festival naići na izuzetno pozitivan odjek u lokalnoj zajednici, kao i da će steći široku publiku.

Neki od umjetnika čija djela će da se pojave na festivalu su: kompozitor Miroslav Janjanin, DJ Workaton, mlada slikarka Lana Samardžija, muzičar i satiričar Ernest Bučinski, članovi Banjalučkog studentskog pozorišta.

– Podršku nastanku festivala pružili su brojni umjetnici iz Banjaluke i regiona, a svakako ona najvažnija je stigla od glumca Branislava Lečića,  koji je u avgustu prošle godine i posjetio prostor u Novoj varoši, kada je i nastala ideja o organizaciji multimedijalnog festivala – ‘Bunker festa’- kazao je Bokan.

Festival je takmičarskog karaktera i biće dodijeljeno pet stručnih i dvije specijalne nagrade.

Program

Četvrtak, 3. marta

20.45 Svečano otvaranje

21.00 Predstava “Potop”

Petak, 4. marta

20.00 Otvaranje izložbe “Realizam – modernizam” 21.00 Veče humora i satire

Subota, 5. marta

22.00 Maraton DJ-eva

Nedjelja, 6. marta

20.45 Svečano zatvaranje i dodjela priznanja

21.00 Party

(Nezavisne novine)