Vijesti 01.04.2016.

Bura zbog misterioznog pisma u Kini

ČITANJE: 2 minute
kina predsjednik
Anonimni onlajn poziv kineskom predsjedniku Si Đinpingu da podnese ostavku izazvao je veliku buru u Kini i pokrenuo potjeru za autorom, piše „Gardijan“.

Kako navode, ubrzo nakon objavljivanja pismo se kasno pojavilo i na jednom kineskom sajtu. Mnogi smatraju da je to samo bila nečija šala, ali i znak bunta protiv represije vladajuće Komunističke partije.

Međutim, samo nekoliko nedjelja kasnije misteriozno pismo je počelo da se širi, uglavnom zbog pretjerane reakcije kineske vlade na njega.

Agenti državne bezbjednosti zadržali su više desetina ljudi za koje su smatrali da su povezani sa distribuiranjem pisma.

Osim toga, sa kineskog interneta obrisali su sve pretrage koje su povezane sa pismom, a hapsili su i ispitivali porodice protjeranih novinara koji su komentarisali pismo.

Čak su pokušali da se neki od tih komentara povuče iz njemačkih novina. Stručnjaci ističu da partijski lideri očigledno vide pismo kao prijetnju, pa su zato pokrenuli opsežnu potjeru da utvrde kako je pismo postalo internet senzacija.

U pismu se poziva Si da podnese ostavku uz navedene kritike njegovih liderskih grešaka.

Potpisano je sa „lojalni članovi Komunističke partije“, zbog čega mnogi sada razmatraju ko su autori pisma.

„Druže Si Đinping, osjećamo da nemate sposobnosti da vodite partiju i naciju u u budućnost. Vjerujemo da niste više pogodni za poziciju generalnog sekretara. Zbog partije, zbog dugotrajnog mira i stabilnosti zemlje i zbog vaše lične bezbjednosti i bezbjednosti vaše prodice, tražimo od vas da podnesete ostavku na sve političke funkcije“, navodi se u pismu.

Stručnjaci inače ističu da prema stilu i izboru riječi ne djeluje da je autor pisma član Komunističke partije, već da djeluje da je neko iz inostranstva.

 

(B92)