Burna godina donijela minus Kosmosu od sedam miliona

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje banjalučkom preduzeću “Kosmos” u dijelu koji se odnosi na poštivanje propisa i akata, ali su se revizori uzdržavali od davanja mišljenja kada je riječ o finansijskoj disciplini.

“Kosmos” je, prema navodima iz izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2015, u minusu od sedam miliona KM, ali revizori su naglasili da nisu bili u mogućnosti da prisustvuju popisu imovine i obaveza, te se nisu mogli uvjeriti da je iskazano stanje u knjigama rezultat stvarnog stanja. Negativno mišljenje ovoj firmi je dato nakon što je otkriveno da u preduzeću ne postoje brojna interna akta koja regulišu, između ostalog, prava na korišćenje reprezentacije, isplatu dnevnica, kao i na priznavanje troškova korišćenja mobilnih telefona.

Direktor preduzeća Dušan Vještica, koji je polovinom 2015. godine preuzeo tu dužnosti, kaže da su godinu obilježili štrajkovi radnika koji, kako je rekao, ni drugima u rukovodstvu nisu dozvoljavali da rade svoj posao.

– Smatram da ta godina, koja je bila puna štrajkova, javnog protesta, blokada i čupanja kablova iz računara i drugog, ne može biti relevantna za razmatranje. Od kada sam došao, urađen je set internih akata s ciljem poboljšanja situacije, a donesen je i trogodišnji plan poslovanja da bi preduzeće čvrsto stalo na noge – rekao je Vještica.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna odluku o ulasku u restrukturisanje s ciljem namirenja potraživanja da bi firma izbjegla stečaj i postala likvidna.

(Glas Srpske)

AERODROM REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”

DRAGIČEVIĆ: Stanivuković pravi predstavu na Trgu 

Davor Dragičević prozvao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zbog političke zloupotrebe pokreta „Pravda za Davida“. Nakon što je Stanivuković danas održao pres konferenciju na Trgu Krajine, navodno dajući podršku članovima „Pravde za Davida“ koji su prije tri dana privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu, Dragičević je putem Fejsbuka poručio sljedeće: “Opet predstava na trgu, dobro

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)

U BiH sa migrantima dolaze brojni bezbjednosni problemi

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”, piše “Dnevni avaz”. Riječ je o

HAOS U GRČKOJ: Hiljade ljudi na ulicama (VIDEO)

Grčka policija upotrijebila je u četvrtak uveče suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred Parlamenta, kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom zakona kojim se ograničavaju javne demonstracije. Rojters navodi da su se na trgu Sintagma mogli vidjeti oblaci dima, te da su na policiju bačene tri gasne bombe. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.