Politika 22.12.2022.

Bursać: Čaršijsko-politikantski manevar CIK-a

ČITANJE: 2 minute

Odluka trenutne većine u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) o izboru srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH spada u red čaršijsko-politikantskih manevara veoma niskog nivoa priličnog miljeu iz kog potiču i za čiji račun rade, smatra član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je rekla Srni da je nevjerovatno i teško objašnjivo da se bilo koji upravni organ drzne da osporava na Ustavu i zakonu zasnovanu odluku zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Narodne skupštine Republike Srpske ili da potpuno ignoriše odluke Apelacionog vijeća Suda BiH.

“Nema te sramote, pravne prepreke i profesionalnog dostojanstva koji bi omeli pokušaj ostvarenja zajedničkog cilja složnog jata jastrebova iz SDA, DF-a Željka Komšića i stručnjaka PDP-a sa studentskim stažom od 20-ak godina, ali će im i ovaj pokušaj postati promašaj”, ocijenila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, kada se analiziraju i ukrste podaci iz biografija, posebno one iz radno-pravnih statusa ljudi koji su danas ponovno glasali za spornu odluku CIK-a o priznavanju glasačkog listića kao važećeg, sve postane jasno i logično.

Bursaćeva je ukazala da je činjenica da je većinsko članstvo CIK još jednom pokazalo nevjerovatnu drskost prema pravnom sistemu u BiH, odnosno da ih ne zanima pravo uopšte.

Ona je dodala i da je odlazeća struktura iz zajedničkih institucija na nivou BiH, koju predvodi SDA, spremna da, prema svojoj potrebi i političkom cilju, sruši i poruši sve da bi na okupu i u tim institucijama zadržala sebi podobne stranke i aktere.

“Na njihovu žalost, narod im je na izborima jasno poručio da ih ne želi i moraće se u vrlo bliskoj budućnosti suočiti sa implementacijom izbornih rezultata, uključujući i rezultate za Dom naroda Parlamentarne skupštine iz Republike Srpske kako je izglasala Narodna skupština Srpske, političkim i pravnim posljedicama nereda kojeg su pravili i prave”, zaključila je Bursaćeva.

Centralna izborna komisija BiH ponovo je danas priznala sporni glasački listić iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku CIK-a.