Politika 31.01.2023.

Bursać: Šmitovo svjedočenje demaskiralo namjere

ČITANJE: 2 minute

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać smatra da svjedočenje Kristijana Šmita pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija Republici Srpskoj ne predstavlja ništa novo, osim demaskiranja i ogoljavanja namjera u kreiranju njima željenih odnosa.

“Pojavljivanje Šmita u britanskom parlamentu djelovalo je kao podsjećanje na njihove težnje za revitalizacijom nekih kolonijalnih odnosa, imajući na umu da je riječ o čovjeku kojeg niko nije izabrao niti imenovao, a pokušava da se ponaša i djeluje kao namjesnik”, izjavila je Bursaćeva Srni.

Ona je taj svoj utisak ilustrovala na osnovu “sugestibilnih” pitanja određenih poslanika u tom parlamentu koja su išla u pravcu pokušaja uklanjanja izabranih zvaničnika, odnosno upotrebe takozvanih bonskih ovlaštenja.

“Sve mi je to ličilo na to. Naravno, kada tako postavite stvari prema nekom narodu i nekoj zemlji onda imate razne ideje kao što je to iznio i Šmit u vezi s uslovljavanjem Republike Srpske”, dodala je Bursaćeva.

Bursaćeva je ukazala da kako vrijeme odmiče sve se više demaskiraju stvarne namjere, koje se više i ne kriju, te da sve više na svjetlo dana izlazi ono na šta su ukazivali predstavnici Srpske, a to je težnja da se na sve moguće načine, uključujući i nepravne, zagospodari određenom voljom i resursima jednog naroda.

Na pitanje da komentariše Šmitovu izjavu da bi volio da je poput nekadašnjeg britanskog visokog predstavnika Pedija Ešdauna, Bursaćeva je ukazala da je u tom kontekstu pomenuto i prisustvo vojne sile.

“Upravo bi to volio jer je vrlo vjerovatno svjestan da ni tadašnja nametanja nisu bila pravno zasnovana. U tom kontekstu je pomenuo i prisustvo vojne sile u to vrijeme, što je tačno. Ni tada se nije radilo o pravu, nego o sili i zloupotrebi”, rekla je Bursaćeva.

Ona je dodala da je Šmit svjestan da sada niti ima pravnog osnova, niti sile, pa mu je ostalo samo da mašta.

Šmit je juče svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Šmit je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.