Vijesti 21.12.2022.

Buzadžija: Generalni štrajk ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi radnika

ČITANJE: 2 minute

Radnici Zavoda za izgradnju Banjaluka /ZIBL/ stupiće u generalni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi o isplati plata, povezivanju radnog staža i isplati naknada za topli obrok i prevoz ne budu ispunjeni u roku od sedam dana, rekla je predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Anđelka Buzadžija.

Buzadžija je rekla da će radnici ZIBL-a dopis sa odlukom o generalnom štrajku danas proslijediti direktoru Zavoda.

Ona je podsjetila da radnici ZIBL-a već 21 dan dolaze ispred banjalučke Gradske uprave kako bi izrazili nezadovoljstvo.

“Mi tražimo da se radnicima isplate plate za jul, avgust, septembar, oktobar i novembar za 2022. godinu, naknada za topli obrok za septembar, oktobar i novembar za 2022, naknada za prevoz za septembar, oktobar i novembar iz ove godine, naknada za regres iz 2021. godine, da se uplate doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, odnosno da se poveže staž iz 2014. godine, kao i da se donese konačno rješenje po kojem radnicima neće kasniti novčana primanja koja im po zakonu pripadaju”, rekla je Buzadžija novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, pozajmica od 500.000 KM o kojoj je bilo riječi na Skupštini grada Banjaluka nije trajno rješenje, a ovaj prijedlog još nije realizovan.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić smatra da je sramotno ponašanje Gradske uprave koja dopušta da ljudi na ulici stoje 21 dan zaredom.

“Sve što su dobili su obećanja da će se pokušati i uputiti zahtjev onima i onima. Gradonačelnik i odbornici su izabrani od građana Banjaluke i radnika ZIBL-a. Tražimo da se hitno riješi ovo pitanje”, istakla je Vrabičićeva.

Ona je dodala da će se Sindikat obratiti i novoizabranoj Vladi Republike Srpske, jer stajanje ispred Gradske uprave kada je napolju minus više nema smisla.

“Radnici ZIBL-a nemaju platu, prevoz, topli obrok, nemaju povezane poreze i doprinose. Ne znam šta još treba da se desi, pa da neko iz Gradske uprave reaguje na ove probleme”, rekla je Vrabičićeva.

Radnici ZIBL-a do sada su koristili svoju pauzu u toku radnog vremena da bi izrazili nezadovoljstvo ispred Skupštine grada.

Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka ranije su predložili Gradskoj upravi da direktno izvrši kupovinu poslovnog prostora banjalučkog ZIBL-a, kako bi se odblokirali računi zavoda, isplatile zaostale plate radnicima i obaveze.

(Srna)