Vijesti 01.12.2022.

Buzadžija: Očekujemo da grad ispuni zahtjeve radnika

ČITANJE: 1 minuta

Radnici Zavoda za izgradnju Banjaluka /ZIBL/ očekuju da će u najskorije vrijeme grad Banjaluka, kao većinski vlasnik, ispuniti njihove zahtjeve ili će u suprotnom biti primorani da stupe u generalni štrajk, izjavila je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Anđelka Buzadžija.

Buzadžija je istakla da se zahtjevi radnika odnose na isplatu plata za jul, avgust, septembar, oktobar i novembar ove godine, povezivanje radnog staža od 2014. godine do danas, naknada za prevoz za septembar, oktobar i novembar ove godine, te naknada za regres za 2021. godinu.

Ona je pojasnila da radnici Zavoda nisu u klasičnom štrajku, već šesti dan zaredom koriste svoju pauzu u toku radnog vremena da bi izrazili nezadovoljstvo ispred Skupštine grada Banjaluka.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić zatražila je da se stanje u ZIBL-u pod hitno riješi i da se ispune svi zahtjevi radnika, jer je taj zavod potreban gradu.

“ZIBL je institucija bez koje jedan grad ne može da funkcioniše. Probleme u ZIBL-u ne riješava Sindikat, već grad Banjaluka i menadžment preduzeća koji konačno treba da počnu da rade svoj posao u ineresu radnika”, rekla je Vrabičićeva Srni.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da bi “Vodovod” od subvencije od 700.000 KM kupio poslovni prostor koji je u vlasništvu Zavoda, čime bi privremeno bili sanirani problemi.

“Nakon odbijanja ove odluke na Kolegijumu, održao sam sastanak sa gradonačelnikom i zaključak je da ćemo mi ostati istrajni u našim prijedlozima da se riješi problem ZIBL-a. Zato ćemo danas ponovo uputiti skupštinskoj službi ovu odluku na razmatranje i insistirati da se ona stavi na dnevni red”, naveo je Kresojević.

(Srna)