Vijesti 24.09.2021.

ČAĐO: Stanivuković iznio notornu neistinu, kiseonik zadovoljava sve standarde

ČITANJE: 1 minuta

Direktor preduzeća “TGT tehnogas” iz Laktaša Stanislav Čađo izjavio je da su notorna neistina i laž tvrdnje koje je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio o tobožnjoj ugroženost zdravlja pacijenata.

“Kiseonik koji se proizvodi u postrojenjima za proizvodnju kiseonika je jasno određene čistoće koja apsolutno zadovoljava sve standarde njegove primjene, dakle i u medicini”, rekao je Čađo u izjavi Srni.

On je istakao da svaku nabavku i isporuku kiseonika kupcima prati odgovarajuća dokumentacija sa podacima o čistoći, kvalitetu i ostalim karakteristikama, i to je slučaj sa isporukama svim kupcima, pa i zdravstvenom sektoru.

“Sramno je na ovaj način manipulisati građanima, posebno u trenutku u kome mnogim taj kiseonik više nego ikada znači život i kada i naše preduzeće ulaže nadljudski napor da osigura dovoljne količine kiseonika u jednoj opštoj nestašici, koja nije prisutna samo u ovoj regiji, već na daleko širem prostoru”, rekao je Čađo.

On je istakao da će iz “TGT tehnogas” o svemu ostalom blagovremeno informisati javnost.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je danas da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske kiseonika “koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika”.

On je dodao da ima dokaze da taj kiseonik isporučuje firma “TGT tehnogas” iz Laktaša, koja “nije registrovana za unutrašnji promet lijekova”.

U registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma “TGT tehnogas” nosilac je dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa kiseonika, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

(Srna/SB)