Politika 04.10.2016.

Čak 129 banjalučkih kandidata sa manje od 20 glasova: Šampion Dragan Torbica bez ijednog glasa!

ČITANJE: 2 minute

Pobjednici lokalnih izbora u Banjaluci su već više ili manje poznati, ali red je osvrnuti se i na one sa kraja liste. Čak 129 imena je osvojilo manje od 20 glasova, dok je zabilježen i kandidat bez ijednog a čak 6 kandidata sa po jednim glasom!

33 kandidata Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta, zajedno su osvojili 149 glasova! Samo je nosilac liste Jovan Karanović osvojio 28 glasova. Ostali kandidati su imali 11 i manje glasova, a šampion neefikasnosti je svakako Dragan Torbica koji nema niti jedan osvojeni glas. Dejan Vračar, Čedo Jandrić, Nevenka Kozomara, Jovana Jovičić, Sandra Đurašinović i Radomir Kostadinović osvojili su jedan glas! Tako u ovoj stranci imamo 7 kandidata koji su ukupno osvojili 6 glasova!!!

Prva stranka, koja je na ovim izborima imala i svog kandidata za gradonačelnika Duška Tadića, nije ostvarila značajan rezultat. Osim Tanje Gatarić i Vedranka Špirića, koji su osvojili 25 odnosno 22 glasa, svi kandidati su dobili manje od 20 glasova, a lista im ima 16 imena. Čak 13 imena ima manje od 10 glasova, a Snežana Đikić i Zoran Grahovac svega tri!

Tadić je, za razliku od stranke u kojoj je 16 ljudi skupilo 107 glasova, ostvario značajno bolji rezultat i na nedjeljnim izborima dobio naklonost 1.404 birača.

U Demokratskoj fronti, od 8 kandidata, četiri imaju manje od 20 glasova. Nosilac liste Neđeljko Ivić ima 18 a Goran Mačkić, Ruhka Medić i Marica Majkić po 12 glasova. U stranci Povratak otpisanih tu su Željko Milešević (19 glasova), Vesna Lakić (18 glasova), Vinko Kajiš (15 glasova) i Sretana Bjelajac 10 glasova, a čak tri kandidata su na granici sa po 20 glasova.

Goran Raković iz Nove stranke, koji je bio jedini na listi, osvojio je svega 5 glasova, Danijela Marković, tekođe jedina, na listi Liberalne stranke BiH osvojila je 12 glasova. U Hrvatskoj koaliciji Banjaluka (HDZ BiH-HDZ 1990) 9 kandidata ima ispod 20 glasova, a Zora Marjanica svega 3 glasa. U stranci SRS-Srpska u sigurne ruke 17 kandidata je sa manje od 20 glasova, u SPAS-u, koji je imao kandidata za gradonačelnika Slavka Župljanina, 10 kandidata, u koaliciji bošnjačkih stranaka 5 kandidata, u Stranci socijalne sigurnosti srpskih boraca 21 kandidat, u Partiji ujedinjenih penzionera 17 kandidata, od koji se Dalobor Pajić izdvojio dva glasa.

Među manjinama u klub „-20“ ušli su Donka Dilber-Guzijan iz Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca sa 18 glasova, Vlado Ilinčić iz SBB-a Fahrudina Radončića sa 16, nezavisni kandidat Marko Čekić sa 9, te Alma Knežević iz Saveza za Stari Grad sa takođe 9 glasova.

Sa druge strane, u sedam stranaka okupljenih u dva suprostavljena politička bloka, očekivano, nije bilo kandidata sa manje od 20 glasova.

(banjaluka.net)