Vijesti 01.02.2016.

Čak 7,9 odsto pušača među djecom od 13 do 15 godina!

ČITANJE: 2 minute
pusenje
U Republici Srpskoj puši oko 31 odsto stanovništva. Među pušačima je više muškaraca nego žena, dok je među školarcima od 13 do 15 godina čak 7,9 odsto onih koji puše!

Viši stručni saradnik u Resoru za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić je, povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja istakao da resorno ministarstvo upravo radi na strateškom dokumentu, koji treba da definiše plansku borbu protiv pušenja.

– To nije samo posao Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Dosta se govorilo o povećanju akciza na duvan i duvanske proizvode, koje bi trebalo da predstavljaju prihode fondova zdravlja u BiH, što je jedna od mjera preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije – rekao je Šeranić.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Darko Marković naglasio je da svaki pušač treba da odluči da li želi pušenje ili zdravlje, jer se udisanjem sagorijevanja jedne cigarete stvara oko 4.500 različitih hemijskih spojeva koji oštećuju ljudsko zdravlje, od kojih je 40 kancerogeno.

– Još prije Drugog svjetskog rata njemački naučnici su dokazali da postoji direktna veza između pušenja i nastanka karcinoma pluća, dok su američki naučnici 1964. godine utvrdili da pušenje predstavlja 80 odsto uzroka nastanka karcinoma – objasnio je Marković.

Nikotin ima isto dejstvo na ćelije u mozgu, kao i heroin, zbog čega izaziva bolest zavisnosti i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pušenje predstavlja bolest zavisnosti.

Prema riječima Darka Markovića, zdravstveni profesionalci su najpozvaniji u odvikavanju ljudi od pušenja, zbog čega je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite omogućilo obuku za oko 600 doktora porodične medicine i 900 sestara.

Studenti ukazali na štetnost pušenja

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima u nedjelju su na Trgu Krajine u Banjaluci obilježili i studenti Medicinskog fakulteta, tako što su sugrađanima mjerili krvni pritisak i šećer u krvi, uz podjelu promotivnog materijala koji govori o štetnosti duvanskog dima.

– Kako bismo ukazali na pogubnost pušenja napravili smo i izložbu fotografija organa koji stradaju od pušenja – rekao je predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Radomir Jerkić.

– Ne postoji organ u tijelu koji nije pogođen duvanskim dimom, od krvnih sudova, srca, pluća, grla, materice, preko kostiju, pa do kože- kaže Jerkić.

(Novosti.rs)

Oznake: Alen Šeranić