ČAK I UZ RODITELJSKI BLAGOSLOV Sve više djece pije alkohol i puši cigarete

alkohol

Djeca u Republici Srpskoj mogu bez problema nabaviti alkohol i cigarete, piju čak i na porodičnim okupljanjima, a istraživanja pokazuju da se svako treće dijete prvi put napilo prije 13. rođendana. Ovo su neki od alarmantnih podataka nedavno objavljenih u specijalnom izvještaju institucije Ombudsamna za djecu RS. 

Izvještaj se poziva na evropsko istraživanje o alkoholu i ostalim drogama, koje je u srednjim školama u RS provedeno 2008. godine, te ponovljeno 2011. Ono je pokazalo je da skoro 54 odsto djece popušio svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok je tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola počelo svakodnevno da puši nakon 14. godine.

Istraživanjem su obuhvadećena ukupno 3.132 đaka prvih razreda gimnazija, te četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih škola u RS, a među ispitanicima je bio skoro podjednak broj dječaka i djevojčica.

– Preko polovine učenika navodi da im je lako doći do cigareta – navodi se u izvještaju.

Skoro 90 odsto ispitanih učenika je navelo da su pili alkohol bar jednom tokom života, a svaki treći se prvi put napio prije nego što je napunio 13 godina.

Još jedno istraživanje, provedeno tokom aprila i maja 2018. na području Doboja i Zvornika, potvrđuje da djeca piju i puše od malih nogu i to nerijetko uz – roditeljski blagoslov.

Čak 83 odsto srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovnih škola u Doboju probalo je alkohol, 64 odsto pije povremeno, a pet odsto dece alkohol konzumira svakodnevno. Alkohol u Doboju dostupan je djeci bez ikakavih problema. Svega 11 odsto od oko hiljadu ispitanih osnovaca i srednjoškolaca reklo je da im je trgovac ili ugostitlj odbio da proda alkohol.

– Zabrinjavajuće je što skoro 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, pa trećina njih najčešće pije na porodičnim okupljanjima, a svaki četvrti učenik kaže da pije kod kuće – navodi se u izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

I duvan je među djecom raširen, jer svaki peti đak u Doboju povremeno puši, a trećina od tog broja puši redovno i to više od 11 cigareta dnevno.

Istina, djeca i mladi nemaju baš naročite uzore, jer u ovom gradu puši 26 odsto medicinara i 16 odsto prosvjetnih radnika.

Iz institucije Ombudsmana pozivaju nadležene institucije da temeljito istraže ovaj problem i preduzmu sistemske mejre za sprečavanje upotrebe duvana i alkohola među djecom i maldima, jer je to katastrofalno po njihovo zdravlje.

– Konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja nervnog sistema, što prouzrokuje otežano učenje, zaboravnost, te umanjuje sposobnost logičkog razmišljanja. Često dovodi i do depresije, agresivnosti i drugih psihičkih smetnji. Mladi koji konzumiraju alkohol su češće izvršioci nasilja i češće stradavaju u saobraćajnim nesrećama, izloženiji su polno prenosivim bolestima i češće posežu za raznim psihotropnim supstancama – navodi se u specijalnom izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

(Srpskainfo)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je