ČAK I UZ RODITELJSKI BLAGOSLOV Sve više djece pije alkohol i puši cigarete

alkohol

Djeca u Republici Srpskoj mogu bez problema nabaviti alkohol i cigarete, piju čak i na porodičnim okupljanjima, a istraživanja pokazuju da se svako treće dijete prvi put napilo prije 13. rođendana. Ovo su neki od alarmantnih podataka nedavno objavljenih u specijalnom izvještaju institucije Ombudsamna za djecu RS. 

Izvještaj se poziva na evropsko istraživanje o alkoholu i ostalim drogama, koje je u srednjim školama u RS provedeno 2008. godine, te ponovljeno 2011. Ono je pokazalo je da skoro 54 odsto djece popušio svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok je tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola počelo svakodnevno da puši nakon 14. godine.

Istraživanjem su obuhvadećena ukupno 3.132 đaka prvih razreda gimnazija, te četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih škola u RS, a među ispitanicima je bio skoro podjednak broj dječaka i djevojčica.

– Preko polovine učenika navodi da im je lako doći do cigareta – navodi se u izvještaju.

Skoro 90 odsto ispitanih učenika je navelo da su pili alkohol bar jednom tokom života, a svaki treći se prvi put napio prije nego što je napunio 13 godina.

Još jedno istraživanje, provedeno tokom aprila i maja 2018. na području Doboja i Zvornika, potvrđuje da djeca piju i puše od malih nogu i to nerijetko uz – roditeljski blagoslov.

Čak 83 odsto srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovnih škola u Doboju probalo je alkohol, 64 odsto pije povremeno, a pet odsto dece alkohol konzumira svakodnevno. Alkohol u Doboju dostupan je djeci bez ikakavih problema. Svega 11 odsto od oko hiljadu ispitanih osnovaca i srednjoškolaca reklo je da im je trgovac ili ugostitlj odbio da proda alkohol.

– Zabrinjavajuće je što skoro 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, pa trećina njih najčešće pije na porodičnim okupljanjima, a svaki četvrti učenik kaže da pije kod kuće – navodi se u izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

I duvan je među djecom raširen, jer svaki peti đak u Doboju povremeno puši, a trećina od tog broja puši redovno i to više od 11 cigareta dnevno.

Istina, djeca i mladi nemaju baš naročite uzore, jer u ovom gradu puši 26 odsto medicinara i 16 odsto prosvjetnih radnika.

Iz institucije Ombudsmana pozivaju nadležene institucije da temeljito istraže ovaj problem i preduzmu sistemske mejre za sprečavanje upotrebe duvana i alkohola među djecom i maldima, jer je to katastrofalno po njihovo zdravlje.

– Konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja nervnog sistema, što prouzrokuje otežano učenje, zaboravnost, te umanjuje sposobnost logičkog razmišljanja. Često dovodi i do depresije, agresivnosti i drugih psihičkih smetnji. Mladi koji konzumiraju alkohol su češće izvršioci nasilja i češće stradavaju u saobraćajnim nesrećama, izloženiji su polno prenosivim bolestima i češće posežu za raznim psihotropnim supstancama – navodi se u specijalnom izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

(Srpskainfo)

SVJETSKI DAN VODA Banjalučki srednjoškolci spremaju prezentaciju o zaštiti voda

“Vodovod” Banjaluka ove će godine Svjetski dana voda obilježiti s učenicima iz 10 banjalučkih srednjih škola nizom aktivnosti podijeljenih u dvije faze, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obilježavanja ovog značajnog dana. Marijana Bijelić, šef Odjeljenja za ekologiju u ovom preduzeću, kazala je da će srednjoškolci imati poseban zadatak. “Proteklih godina na obilježavanju

Počeo sastanak Dodik, Izetbegović i Čović

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je sastanak predsjednika SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se kako bi utvrdili principe u formiranju vlasti na nivou BiH. Sastanak je bio najavljen u 17 sati, ali je počeo s određenim kašnjenjem. Prvi u zgradu Predsjedništva BiH, sat prije najavljenog

“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije. Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske

SLUČAJ “SPECIJALCI” Banka ne traži odštetu za ukradeni novac na autoputu

Unikredit banka, čiji su novac prema optužnici opljačkali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihov saradnik, ne potražuje odštetu jer je sve nadoknadilo osiguravajuće društvo, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Živana Bajić. U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,