Vijesti 10.01.2019.

ČAK I UZ RODITELJSKI BLAGOSLOV Sve više djece pije alkohol i puši cigarete

ČITANJE: 2 minute

Djeca u Republici Srpskoj mogu bez problema nabaviti alkohol i cigarete, piju čak i na porodičnim okupljanjima, a istraživanja pokazuju da se svako treće dijete prvi put napilo prije 13. rođendana. Ovo su neki od alarmantnih podataka nedavno objavljenih u specijalnom izvještaju institucije Ombudsamna za djecu RS. 

Izvještaj se poziva na evropsko istraživanje o alkoholu i ostalim drogama, koje je u srednjim školama u RS provedeno 2008. godine, te ponovljeno 2011. Ono je pokazalo je da skoro 54 odsto djece popušio svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok je tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola počelo svakodnevno da puši nakon 14. godine.

Istraživanjem su obuhvadećena ukupno 3.132 đaka prvih razreda gimnazija, te četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih škola u RS, a među ispitanicima je bio skoro podjednak broj dječaka i djevojčica.

– Preko polovine učenika navodi da im je lako doći do cigareta – navodi se u izvještaju.

Skoro 90 odsto ispitanih učenika je navelo da su pili alkohol bar jednom tokom života, a svaki treći se prvi put napio prije nego što je napunio 13 godina.

Još jedno istraživanje, provedeno tokom aprila i maja 2018. na području Doboja i Zvornika, potvrđuje da djeca piju i puše od malih nogu i to nerijetko uz – roditeljski blagoslov.

Čak 83 odsto srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovnih škola u Doboju probalo je alkohol, 64 odsto pije povremeno, a pet odsto dece alkohol konzumira svakodnevno. Alkohol u Doboju dostupan je djeci bez ikakavih problema. Svega 11 odsto od oko hiljadu ispitanih osnovaca i srednjoškolaca reklo je da im je trgovac ili ugostitlj odbio da proda alkohol.

– Zabrinjavajuće je što skoro 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, pa trećina njih najčešće pije na porodičnim okupljanjima, a svaki četvrti učenik kaže da pije kod kuće – navodi se u izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

I duvan je među djecom raširen, jer svaki peti đak u Doboju povremeno puši, a trećina od tog broja puši redovno i to više od 11 cigareta dnevno.

Istina, djeca i mladi nemaju baš naročite uzore, jer u ovom gradu puši 26 odsto medicinara i 16 odsto prosvjetnih radnika.

Iz institucije Ombudsmana pozivaju nadležene institucije da temeljito istraže ovaj problem i preduzmu sistemske mejre za sprečavanje upotrebe duvana i alkohola među djecom i maldima, jer je to katastrofalno po njihovo zdravlje.

– Konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja nervnog sistema, što prouzrokuje otežano učenje, zaboravnost, te umanjuje sposobnost logičkog razmišljanja. Često dovodi i do depresije, agresivnosti i drugih psihičkih smetnji. Mladi koji konzumiraju alkohol su češće izvršioci nasilja i češće stradavaju u saobraćajnim nesrećama, izloženiji su polno prenosivim bolestima i češće posežu za raznim psihotropnim supstancama – navodi se u specijalnom izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

(Srpskainfo)