ČAK I UZ RODITELJSKI BLAGOSLOV Sve više djece pije alkohol i puši cigarete

alkohol

Djeca u Republici Srpskoj mogu bez problema nabaviti alkohol i cigarete, piju čak i na porodičnim okupljanjima, a istraživanja pokazuju da se svako treće dijete prvi put napilo prije 13. rođendana. Ovo su neki od alarmantnih podataka nedavno objavljenih u specijalnom izvještaju institucije Ombudsamna za djecu RS. 

Izvještaj se poziva na evropsko istraživanje o alkoholu i ostalim drogama, koje je u srednjim školama u RS provedeno 2008. godine, te ponovljeno 2011. Ono je pokazalo je da skoro 54 odsto djece popušio svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok je tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola počelo svakodnevno da puši nakon 14. godine.

Istraživanjem su obuhvadećena ukupno 3.132 đaka prvih razreda gimnazija, te četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih škola u RS, a među ispitanicima je bio skoro podjednak broj dječaka i djevojčica.

– Preko polovine učenika navodi da im je lako doći do cigareta – navodi se u izvještaju.

Skoro 90 odsto ispitanih učenika je navelo da su pili alkohol bar jednom tokom života, a svaki treći se prvi put napio prije nego što je napunio 13 godina.

Još jedno istraživanje, provedeno tokom aprila i maja 2018. na području Doboja i Zvornika, potvrđuje da djeca piju i puše od malih nogu i to nerijetko uz – roditeljski blagoslov.

Čak 83 odsto srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovnih škola u Doboju probalo je alkohol, 64 odsto pije povremeno, a pet odsto dece alkohol konzumira svakodnevno. Alkohol u Doboju dostupan je djeci bez ikakavih problema. Svega 11 odsto od oko hiljadu ispitanih osnovaca i srednjoškolaca reklo je da im je trgovac ili ugostitlj odbio da proda alkohol.

– Zabrinjavajuće je što skoro 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, pa trećina njih najčešće pije na porodičnim okupljanjima, a svaki četvrti učenik kaže da pije kod kuće – navodi se u izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

I duvan je među djecom raširen, jer svaki peti đak u Doboju povremeno puši, a trećina od tog broja puši redovno i to više od 11 cigareta dnevno.

Istina, djeca i mladi nemaju baš naročite uzore, jer u ovom gradu puši 26 odsto medicinara i 16 odsto prosvjetnih radnika.

Iz institucije Ombudsmana pozivaju nadležene institucije da temeljito istraže ovaj problem i preduzmu sistemske mejre za sprečavanje upotrebe duvana i alkohola među djecom i maldima, jer je to katastrofalno po njihovo zdravlje.

– Konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja nervnog sistema, što prouzrokuje otežano učenje, zaboravnost, te umanjuje sposobnost logičkog razmišljanja. Često dovodi i do depresije, agresivnosti i drugih psihičkih smetnji. Mladi koji konzumiraju alkohol su češće izvršioci nasilja i češće stradavaju u saobraćajnim nesrećama, izloženiji su polno prenosivim bolestima i češće posežu za raznim psihotropnim supstancama – navodi se u specijalnom izvještaju Ombudsmana za djecu RS.

(Srpskainfo)

Gradonačelnik čuo mišljenja struke o važnim temama

Gradonačelnik Igor Radojičić, razgovarao je danas sa uglednim banjalučkim istoričarima i arhitektima odnosno sa ljudima koji se bave istraživanjem istorije Banje Luke, o nekoliko važnih tema. Teme razgovora su bile obilježavanje 21. novembra kao dana ulaska Srpske vojske u Banju Luku i dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, podizanje spomen-obilježja koja su u vezi sa

GAZDUJU SAMI SEBI Preduzetnici u Banjaluci zapošljavaju tek po jednog radnika

Registrovana 7.937 preduzetnika u Banjaluci zapošljavaju 8.700 radnika, što znači da je prosječno kod jednog poslodavca, uključujući i njega samog, prijavljen tek 1,1 radnik. Ovi  podaci, koji se mogu pročitati na zvaničnoj stranici Grada, još jednom svjedoče o lošem privrednom ambijentu na ovim prostorima, gdje su potpuno nestale firme sa nekoliko hiljada zaposlenih. Posao mahom

PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije. Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija

NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće

TEŠKOĆE ZA LICA SA INVALIDITETOM Prevoz prepreka društvenom životu

Iako je Banjaluka lokalna zajednica koja je mnogo uradila da poboljša kvalitet života osobama s invaliditetom, jedan od gorućih problema i dalje su arhitektonske barijere i nemogućnost korišćenja javnog prevoza, što direktno utiče na nedovoljnu uključenost ovih osoba u društvenu zajednicu. To ih, kažu, onemogućava da se kao i ostali kreću po gradu, traže posao,