Politika 08.02.2022.

ĆAMIL DURAKOVIĆ: Vukanović mediokritet i spodoba, Dodik bar iskren

ČITANJE: 3 minute

Odbornik Kluba “Moja adresa: Srebrenica” u Skupštini Općine Srebrenica Ćamil Duraković prokomentarisao je za portal “Avaza” performans Nebojše Vukanovića u kojem je na sjednicu Narodne skupštine RS došao u vojnoj uniformi.

– Kakav smo mi narod? Kako smo mi Bošnjaci politički nezreli kao narod da nam se mediokritet i spodoba sa javne scene BiH, koji se zove Nebojša Vukanović tako uvuče u pore društva, da je to paradoksalno – kazao je Duraković.

Podsjetio da je bio meta napada Vukanovića, kada je 14. januara 2021. posjetio mjesto stradanja Bošnjaka u Kragljivodi, koja je bila grantirana iz Srbije sa Tare i okolnih mjesta, a očišćena od Bošnjaka na samom početku rata.

Nijedan Bošnjak nije presuđen

– Prije nekoliko mjeseci kada je krenuo na mene, u periodu kada sam bio predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, a na tu poziciju sam izabran glasovima Bošnjaka, pozvao je Milorada Dodika nazivajući ga “Srbendom”, “ako si Srbin smijeni Ćamila Durakovića koji veliča ratne zločince”, zato što je otišao na obliježavanje stradanja pripadnika Armije RBiH u odbrani Srebrenice i jer ne obilježava druge zločine – rekao je.

Kaže da nijedan Bošnjak nije presuđen za zločine na tom području.

– Ne može se Bošnjake natjerati da izjednače zločine samo zato što je na desetine zločinaca iz Vojske RS-a, čiju je uniformu nosio danas u NSRS-u, presuđeno za zločin – dodao je.

Mediji u RS nemaju isti kriterij

Kritikovao je Duraković odnos Bošnjaka iz Federacije, koji Stanivukovića i Vukanovića grle, ljube i nazivaju ih budućnošću i svježinom BiH, dok u isto vrijeme kritikuju Bošnjake u RS-u, koji, prema njegovim riječima, žive svakodnevnu diskriminaciju i bore se u Sizifovim poslovima.

– Od njega su zvijezdu napravili mediji u Federaciji, a ja se ne sjećam da su mediji u RS-u dali prostor Bošnjacima u RS-u da propagiraju svoju ideologiju i da napadaju srpske političare u vlasti. Mi nemamo nikakav medijski prostor na RTRS-u, a po nama “pljuju” i vlast i opozicija u RS-u, dok se u Federaciji traži neko ko bi mogao biti alternativa vlasti. Postao je politička faca koja govori “Na poso, na poso” među narodom, a danas je u Skupštinu entiteta unio uniformu vojske koja je presuđena za genocid. Ta NSRS pripada svima nama u RS-u, jer ona nije nikakva skupština srpskog naroda, nego svih građana – smatra on.

Kazao je da ljudi u FBiH ne razumiju dobro situaciju koju Bošnjaci svakodnevno žive, te je poručio da je Milorad Dodik bar iskren kad nešto izgovori, dok je Vukanović “upakovana pacifistička varijanta”, koja nije iskrena, te poručio da Bošnjaci u RS-u svakodnevno doživljavaju diskriminaciju, majoriziranje, vrijeđanje.

– Eto dragi moji Bošnjaci i mediji u Federaciji BiH nastavite i dalje omalovažati Bošnjake, a veličajte i pravite zvijezde od onih koji u mirnodopskom vremenu oblače ove uniforme i sigurno su ih spremni obući i raditi ono što su radili oni koje danas veličaju, a nalaze se u Hagu, na doživotnim ili višedecenijskim kaznama – zaključio je Duraković, prenosi Avaz.

(SB)