Svijet 21.03.2023.

CANDIDA AURIS: Smrtonosna gljivična infekcija širi se u SAD alarmantnom brzinom

ČITANJE: 1 minuta

Smrtonosona infekcija Candidom auris koju je teško liječiti širi se “alarmantnom” brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, ističu kako zdravi ljudi nisu u opasnosti. Oni slabijeg imunološkog sustava te oni koji koriste respiratore i katetere mogu teško oboljeti ili umrijeti.

Broj slučajeva u SAD gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1471, stoji u izvješću CDC-a. Većina testiranih pacijenata bila je imuna na lijekove. Mnogi pacijenti su u bolnicama i domovima za starije osobe. “Jedan od tri pacijenta s ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško procijeniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih pacijenata igra zaraza Candidom auris”, rekla je dr. Meghan Lyman, glavna autorica izvješća.

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD 2016. Najbrži porast slučajeva bio je od 2020. do 2021., prema podacima CDC-a koji su objavljeni u Annals of Internal Medicine. Znanstvenici su zabrinuti jer je uz porast slučajeva zabilježena i imunost na ehinokandine, lijekove koji se koriste za liječenje ovog tipa infekcija.

Navodi se kako je situaciju pogoršala i pandemija, a porast slučajeva Candide auris bilježe i druge zemlje, prenosi index.hr.

Oznake: Candida auris