Magazin 04.02.2019.

Caritas Banja Luka sprovodi projekat “Osnaživanje žena u BiH”

ČITANJE: 2 minute

Projekat “Osnaživanje žena u BiH” sprovodi Caritas Banja Luka, zajedno sa Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasom Mostar. Projekat je započeo sa realizacijom u januaru 2017.godine, a trajaće do septembra 2019.godine, i finansira ga Caritas Slovenije i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Cilj projekta je ekonomsko i socijalno osnaživanje ranjivih grupa žena u Bosni i Hercegovini i nastavak je projekta koji je trajao od 2014. do 2016. godine. Aktivnosti uključuju žene bez stručnih kvalifikacija, nezaposlene, s problemima u braku, itd. U projektnim aktivnostima učestvuju i žene zadovoljavajućeg ekonomskog statusa, ali bez prilike za stalno zaposlenje, napredovanje u karijeri ili bilo kakav oblik usavršavanja.

Koordinator projekta, u svakom od tri Caritasa, zajedno sa volonterima pripremaju i realizuju besplatne edukativne i kreativne radionice s ciljem podizanja svijesti, uvođenja rasprave o temama kao što su prava, nenasilje, zdravlje itd., te učenja vještina kako bi poboljšali konkurentnost žena na tržištu rada.

Pored radionica, po 10 žena iz svakog od tri grada u kojima se provodi projekat, učestvovalo je na kursevima i obukama za stručno usavršavanje za:

-njegovanje starih i bolesnih

-posao profesionalne dadilje i

-osnove keteringa.

U projektnim aktivnostima u Banjaluci je do sada učestvovalo 180 žena, što je za 20 više nego od projektom zacrtanog broja.

Žene na kreativnim radionicama imaju priliku naučiti nove vještine, poput ukrašavanja predmeta tehnikom decoupage, osnova kaligrafije, oslikavanja stakla, pletenja, izrade prirodnih preparata za njegu kose i kože.

Kada je riječ o edukativnim radionicama, one obrađuju različite teme poput komunikacije, aktivnog slušanja, rješavanja konflikta, zaštite ženskih prava, stereotipa i predrasuda, pisanja CV-ija i simulacije intervjua za posao, te mnoge druge.

Tokom gotovo tri godine rada sa ženama, i više od 50 realizovanih radionica, koordinator projekta Dajana Dejanović, tvrdi da se kod žena vidi očita promjena u ponašanju u odnosu na početak projekta, u januaru 2017.godine.

„Veliki broj žena je samo jednom ili dva puta prisustvovao radionicama. S druge strane, pojedine žene se stalno vraćaju na radionice, rado se uključujući u rad i druženje sa drugim ženama. Neke od njih ovakav vid aktivnosti doživljavaju kao svojevrsnu terapiju, oblik bazične psiho-socijalne pomoći, a Centar za život i obitelj kao mjesto gdje mogu da se druže, kažu šta misle, podijele sa drugima svoje probleme, ali i razmijene savjete, iskustva i ideje.“

Sve informacije o radionicama, terminima i lokaciji realizacije, mogu se dobiti slanjem e-maila na adresu [email protected], ili na Facebook stranici.