Caritas Banja Luka sprovodi projekat “Osnaživanje žena u BiH”

Projekat “Osnaživanje žena u BiH” sprovodi Caritas Banja Luka, zajedno sa Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasom Mostar. Projekat je započeo sa realizacijom u januaru 2017.godine, a trajaće do septembra 2019.godine, i finansira ga Caritas Slovenije i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Cilj projekta je ekonomsko i socijalno osnaživanje ranjivih grupa žena u Bosni i Hercegovini i nastavak je projekta koji je trajao od 2014. do 2016. godine. Aktivnosti uključuju žene bez stručnih kvalifikacija, nezaposlene, s problemima u braku, itd. U projektnim aktivnostima učestvuju i žene zadovoljavajućeg ekonomskog statusa, ali bez prilike za stalno zaposlenje, napredovanje u karijeri ili bilo kakav oblik usavršavanja.

Koordinator projekta, u svakom od tri Caritasa, zajedno sa volonterima pripremaju i realizuju besplatne edukativne i kreativne radionice s ciljem podizanja svijesti, uvođenja rasprave o temama kao što su prava, nenasilje, zdravlje itd., te učenja vještina kako bi poboljšali konkurentnost žena na tržištu rada.

Pored radionica, po 10 žena iz svakog od tri grada u kojima se provodi projekat, učestvovalo je na kursevima i obukama za stručno usavršavanje za:

-njegovanje starih i bolesnih

-posao profesionalne dadilje i

-osnove keteringa.

U projektnim aktivnostima u Banjaluci je do sada učestvovalo 180 žena, što je za 20 više nego od projektom zacrtanog broja.

Žene na kreativnim radionicama imaju priliku naučiti nove vještine, poput ukrašavanja predmeta tehnikom decoupage, osnova kaligrafije, oslikavanja stakla, pletenja, izrade prirodnih preparata za njegu kose i kože.

Kada je riječ o edukativnim radionicama, one obrađuju različite teme poput komunikacije, aktivnog slušanja, rješavanja konflikta, zaštite ženskih prava, stereotipa i predrasuda, pisanja CV-ija i simulacije intervjua za posao, te mnoge druge.

Tokom gotovo tri godine rada sa ženama, i više od 50 realizovanih radionica, koordinator projekta Dajana Dejanović, tvrdi da se kod žena vidi očita promjena u ponašanju u odnosu na početak projekta, u januaru 2017.godine.

„Veliki broj žena je samo jednom ili dva puta prisustvovao radionicama. S druge strane, pojedine žene se stalno vraćaju na radionice, rado se uključujući u rad i druženje sa drugim ženama. Neke od njih ovakav vid aktivnosti doživljavaju kao svojevrsnu terapiju, oblik bazične psiho-socijalne pomoći, a Centar za život i obitelj kao mjesto gdje mogu da se druže, kažu šta misle, podijele sa drugima svoje probleme, ali i razmijene savjete, iskustva i ideje.“

Sve informacije o radionicama, terminima i lokaciji realizacije, mogu se dobiti slanjem e-maila na adresu [email protected], ili na Facebook stranici.

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke