Caritas Banja Luka sprovodi projekat “Osnaživanje žena u BiH”

Projekat “Osnaživanje žena u BiH” sprovodi Caritas Banja Luka, zajedno sa Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasom Mostar. Projekat je započeo sa realizacijom u januaru 2017.godine, a trajaće do septembra 2019.godine, i finansira ga Caritas Slovenije i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Cilj projekta je ekonomsko i socijalno osnaživanje ranjivih grupa žena u Bosni i Hercegovini i nastavak je projekta koji je trajao od 2014. do 2016. godine. Aktivnosti uključuju žene bez stručnih kvalifikacija, nezaposlene, s problemima u braku, itd. U projektnim aktivnostima učestvuju i žene zadovoljavajućeg ekonomskog statusa, ali bez prilike za stalno zaposlenje, napredovanje u karijeri ili bilo kakav oblik usavršavanja.

Koordinator projekta, u svakom od tri Caritasa, zajedno sa volonterima pripremaju i realizuju besplatne edukativne i kreativne radionice s ciljem podizanja svijesti, uvođenja rasprave o temama kao što su prava, nenasilje, zdravlje itd., te učenja vještina kako bi poboljšali konkurentnost žena na tržištu rada.

Pored radionica, po 10 žena iz svakog od tri grada u kojima se provodi projekat, učestvovalo je na kursevima i obukama za stručno usavršavanje za:

-njegovanje starih i bolesnih

-posao profesionalne dadilje i

-osnove keteringa.

U projektnim aktivnostima u Banjaluci je do sada učestvovalo 180 žena, što je za 20 više nego od projektom zacrtanog broja.

Žene na kreativnim radionicama imaju priliku naučiti nove vještine, poput ukrašavanja predmeta tehnikom decoupage, osnova kaligrafije, oslikavanja stakla, pletenja, izrade prirodnih preparata za njegu kose i kože.

Kada je riječ o edukativnim radionicama, one obrađuju različite teme poput komunikacije, aktivnog slušanja, rješavanja konflikta, zaštite ženskih prava, stereotipa i predrasuda, pisanja CV-ija i simulacije intervjua za posao, te mnoge druge.

Tokom gotovo tri godine rada sa ženama, i više od 50 realizovanih radionica, koordinator projekta Dajana Dejanović, tvrdi da se kod žena vidi očita promjena u ponašanju u odnosu na početak projekta, u januaru 2017.godine.

„Veliki broj žena je samo jednom ili dva puta prisustvovao radionicama. S druge strane, pojedine žene se stalno vraćaju na radionice, rado se uključujući u rad i druženje sa drugim ženama. Neke od njih ovakav vid aktivnosti doživljavaju kao svojevrsnu terapiju, oblik bazične psiho-socijalne pomoći, a Centar za život i obitelj kao mjesto gdje mogu da se druže, kažu šta misle, podijele sa drugima svoje probleme, ali i razmijene savjete, iskustva i ideje.“

Sve informacije o radionicama, terminima i lokaciji realizacije, mogu se dobiti slanjem e-maila na adresu [email protected], ili na Facebook stranici.

Radojičić sa ruskim ambasadorom

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, čestitao je danas 22. april, Dana grada Banje Luke, uz želju da naš grad dodatno proširi saradnju sa lokalnim zajednicama u Rusiji.

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na