Vijesti 23.12.2018.

ČAROBNI ROBOT ZA SIGURAN KORAK “S ljubavlju hrabrim srcima” za djecu sa teškoćama u razvoju

ČITANJE: 4 minute

Dok druga djeca od Deda Mraza očekuju igračke, slatkiše, mobilne telefone, Teodora, Vuk, Nikolija, Katarina i još mnogi mališani u RS žele samo jedno: da svojim nogama, bez pomagala, idu s drugarima u školu. 

Svako je dijete svijet za sebe, ali ovi mališani imaju zajedničku muku – problem s kretanjem zbog cerebralne paralize. Nakon dugogodišnjeg upornog vježbanja postigli su mnogo i stigli do tačke kada dalje ne mogu sami: potreban im je pomoć – robota. Uređaj za robotski asistiranu rehabilitaciju djeci sa poremećajima kretanja iz RS do sada je bio dostupan jedino u Sloveniji i Hrvatskoj, i to samo ako njihovi roditelji imaju nekoliko hiljada evra da plate tretman. Zahvaljujući akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” ovaj uređaj bi uskoro trebalo da stigne u Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

Mališani se unaprijed raduju novom “drugaru” i već mu smišljaju imena. Za Nikoliju Kosić (5) iz Banjaluke to je Čarobni robot, za Katarinu Kovačević (12) iz Pala on je “Čika Gvozden”.  Kako god ga zvali, ovaj uređaj će, kako tvrde stručnjaci, pomoći mališanima sa teškoćama da intenzivnim vježbama obnove pokidane veze između mišića ruku i nogu i “komandne table” u mozgu, čime će dobiti priliku da se lakše i samostalnije kreću ili koriste ruke.

Centralni događaj tradicionalne akcije pod pokroviteljstvom Kabineta predsjednika RS, donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” održaće se večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci. Cilj akcije je da se prikupe sredstva za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju.

Pokroviteljka akcije, predsjednica RS Željka Cvijanović, ove godine, kada se održava deveta po redu manifestacija za pomoć djeci, uvela je novine u program. Umjesto estradnih zvijezda, na donatorskoj večeri će igrati, pjevati, glumiti i svirati talentovana djeca i mladi umjetnici iz nekoliko gradova Republike Srpske, te iz Drvara u Federaciji BiH. Oni će svojim umjetničkim performansom pokušati da obezbijede pomoć za svoje drugare, koji imaju potrebu za robotski asistiranom rehabilitacijom, a u RS godišnje oko 150-200 dece ima potrebu za ovakvim tretmanom.

-Naši mladi talenti su s ponosom prihvatili da budu partneri ove manifestacije. Iza svega stoji human, topao i ljudski gest, a poruka je da djeca pomognu djeci – naglasila je Cvijanovićeva.

Radmila Kovačević iz Pala, majka male Katarine, koja zbog cerebralne paralize hoda teško i nesigurno, zahvalna je mladim talentima i predsjednici RS.

-Nadamo se da će akcija uspjeti. Robota željno isčekujemo ne samo moja Kaća i naša porodica, nego i druga djeca, kojima je on potreban – kaže Kovačevićeva.

Djeca i mladi iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika, večeras će nastupiti u Banskom dvoru, srećni, kako kažu, što će talentom i vještinom doprinijeti plemenitom cilju.  Među učesnicima su i horovi “Vrapčići” iz Banjaluke i “Mali princ” iz Mrkonjić Grada, te zvijezde Đurđevdanskog festivala Banjalučanka Marija Brkić (10) i Trebinjke Sofija Brborić i Anja Đurić, kao i sedmogodišnji virtouz na harmonici Đorđe Perić iz Bijeljine.

-Ne postoje izuzeci kad pomažu djeca djeci, čast je ovo meni prava, nek’ sva djeca budu zdrava – poručio je u stihovima mali Đorđe, uoči učešća u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Na donatorskoj večeri će pjevati i sestre Ana i Irena Spasojević, učenice OŠ “Sveti Sava” iz Zvornika, koje će izvesti pjesmu “Za svu djecu svijeta”, makedonskog kompozitora Zdravka Ostojića. Nastupiće i mladi glumci iz Prnjavora, članovi KUD-a “Mira Lukač” iz Drvara i mnogi drugi talentovani dječaci i djevojčice. Svi oni su pozvali ljude dobre volje da se pridruže akciji i donacijama pokažu da im je stalo do djece sa teškoćama – ko ne može više, poručuju mladi umetnici, neka daruje jednu marku pozivim na humantarni broj. Kad je dobročinstvo u pitanju, iznos novca ionako nije najbitniji.

-Kad stigne robot, ja ću prva vježbati na njemu i vidjećete šta sve znam – poručila je mala Nikolija Kosić (5) iz Banjaluke, djevojčica koja se bori za svoje prve korake.

Donacije od jedne do 100.000 KM

U okviru akcije, do 7. januara 2019. biće aktivan i m:tel humanitarni broj. Pozivom na broj 1411, građani će biti u prilici da doniraju 1 KM za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju za djecu sa poteškoćama. Iskustva iz ranijih akcija pokazuju da su građani, koji pozivaju humanitarni broj bili među najizdašnijim donatorima. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica otvoren je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka. Još prije održavanja donatorske večeri, Vlada RS je iz budžeta RS donirala 100.000 za ovu akciju, dok je Fabrika obuće “Bema” uplatila 3.000 KM.

(Srpskainfo)