Vijesti 24.10.2018.

FINANSIJSKE MALVERZACIJE Službenica u Vladi RS oštetila bužet za više desetina hiljada maraka

ČITANJE: 3 minute

Službenica Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske M. G., nalazi se pod istragom Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci zbog sumnje da je sama sebi isplaćivala uvećana primanja i tako oštetila budžet RS za više desetina hiljada maraka.

Sumnja se da je ova službenica Odjeljenja za finansijsko-računovodstvene i analitičke poslove Ministarstva duži vremenski period potkradala budžet, tako što je prilikom obračuna plata i drugih finansijskih obaveza sama sebi isplaćivala veća primanja od onih koja joj pripadaju.

Prema grubim procjenama vjeruje se da je raznim finansijskim malverzacijama službenica nezakonito prisvojila više od 50.000 KM!

– U početku se radilo o isplati manjih iznosa, po raznim osnovama, da bi, s vremenom, oni rasli i rasli. Osumnjičena je otišla toliko daleko da je na mjesečnom nivou znala da sebi uplati dupli iznos plate – kaže izvor “Novosti“.

Cijeli slučaj otkriven je upravo u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS. Nakon što su uočili nepravilnosti nadležni su sve prijavili Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, koje je za istragu zadužilo kriminalističku policiju PU Banjaluka.

Službenica M. G. je u međuvremenu udaljena s posla, a budući da je istraga tek u početnoj fazi, više detalja o ovim malverzacijama, kao i iznosima za koje se službenica tereti, utvrdiće se nakon provjere kompletne relevantne dokumentacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović potvrdio je da je postupak otvoren protiv službenice koja je radila u računovodstvu.

– Kao ministar i odgovorno lice o svemu sam obavijestio nadležno tužilaštvo i postupak je otvoren, a očekujemo da će se u njega uključiti i policijski inspektori – rekao je Savanović.

On pojašnjava da je Ministarstvo protiv službenice, čiji identitet nije otkrivao, pokrenulo preddisciplinski i disciplinski postupak, da bi ona potom otišla na bolovanje, a u međuvremenu je angažovala i advokata.

– Vidjećemo šta se tu tačno dešavalo i da li je zakazao sistem kao sistem ili je u pitanju nešto drugo. Desilo se nešto nelogično i čim su uočene nepravilnosti službenica je suspendovana i udaljena s radnog mjesta. To je učinjeno istog momenta kada je otkriveno da je tu bilo sumnjivih radnji i određenih gluposti”,  kaže Savanović.

On nije mogao da kaže o kolikoj se šteti radi, odnosno za koji iznos je službenica “zakinula” budžet.

– Ništa ne treba prejudicirati dok se ne utvrdi stvarno stanje – istakao je resorni ministar.

Istraga protiv M. G. pokrenuta je zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakoniku RS, službenici Ministarstva prijeti kazna od 3 do 15 godina zatvora budući da je djelo počinjeno na štetu republičkog budžeta, pišu Novosti.