Politika 11.04.2016.

Čavić: Besmisleno donositi odluke o referendumima koji se ne održavaju

ČITANJE: 2 minute
cavic
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da ne bi trebalo biti problema kada je riječ o dogovoru srpskih političkih stranaka u vezi sa zajedničkim kandidatom za načelnika opštine Srebrenica.

Čavić je poručio da srpske političke stranke treba da stanu iza jednog kandidata, te da je Savez za promjene, čiji je NDP član, o tome već ranije zauzeo stav.

“Poruka gospodina /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika je korespondentna sa tim i mislim da tu neće biti problema”, rekao je Čavić Srni i dodao da bi srpske političke stranke trebalo da postignu širi dogovor, ne samo za Srebrenicu, već i za Brčko distrikt.

Komentarišući najavu predsjednika Srpske da će Narodna skupština narednih sedmica odlučivati o referendumu o Danu Republike, Čavić je rekao da će u vezi s tim NDP zauzeti stav koji će biti uokviren u zajednički stav Saveza za promjene.

On smatra da je besmisleno donositi odluke o referendumima “koji se ne održavaju”, te poručio da prvo treba biti završena priča u vezi referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a potom i Dana Republike.

Čavić je podsjetio da je Narodna skupština, prije nego što je Ustavni sud BiH donio mišljenje o Danu Republike, usvojila dokument kojim jasno poručuje da je 9. januar Dan Republike, da je nepromjenjiv i da Srpska od toga neće odustati.

“Dan Republike ćemo slaviti, sviđalo se to nekome ili ne i ne interesuju me prijetnje iz Ustavnog suda”, poručio je Čavić.

Komentarišući zahtjev predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića da bude objavljivljeno ime člana Centralnog popisnog biroa koji traži da se sa popisa stanovništva iz 2013. godine za 121.280 stanovnika brišu podaci o pripadnosti narodu, jeziku i vjeri, lider NDP-a kaže da je Tokić tipičan politički ekstremista Bošnjaka na čije izjave se ne bi trebalo osvrtati.

“Sve je to potpuno besmisleno i jasno je da pitanje rezidentnih i nerezidentnih stanovnika i `napumpavanje` brojeva bilo koje etničke zajednice nije prihvatljivo za popisne rezultate i nije relevantno”, rekao je Čavić.

On je dodao da nije relevantan statistički zbir u kojem se nalaze ljudi koji žive u drugim zemljama u kojima ostvaruju sva prava i koji su u BiH došli zbog popisa.

(Agencije)