Biznis 18.03.2016.

Čavić: Bobar i Banka Srpske progutali 500 miliona maraka depozita

ČITANJE: 1 minuta
????????????????????????????????????
U emisiji BN televizije „Puls“, Suzana Rađen Todorić je intervjuisala Dragana Čavića, lidera opozicije u RS-u. Čavić je govorio između ostalog o pljački banaka i odgovornosti za propast ogromnih sredstava.

-Dvije banke su uništene i njihova propast je koštala gotovo pola milijarde maraka- rekao ja Čavić. Bobar banka je progutala oko 250 miliona depozita građana, elektroprivreda, brojnih opština i distrikta Brčkog, pravosudnih institucija. Jednako tako će koštati i propast Banke Srpske, oko 250 miliona.

Čavić je napomenuo na šokantnu činjenicu. Za kriminal u Balkan Investment Banci, kasnije Banci Srpske, znalo se iz nekih izvještaja još 2011. godine. Znalo se i nije se reagovalo. Da se prije pet godina reagovalo spriječili bi se ogromni gubici koji su uslijedili. Znalo se i polovinom 2014. godine o problemima likvidnosti Bobar banke.

-Vlast je tu veliku pljačku tolerisala- tvrdi Čavić.

On je naveo primjer Srbije gdje je pet banaka propalo i zaljuljalo finansijsku stabilnost Srbije. Vlast je reagovala i uhapsila oko 100 ljudi.

-U Rebublici Srpskoj ništa- kaže razočarano Čavić.

Čavić je odgovorio i na pitanja iz RS-a zašto se tim slučajem bavi  Tužilaštvo BiH. Po Čaviću samo se time i može baviti Tužilaštvo BiH:

-Radi se o međunarodnom kriminalu, o kojem se dokazi nalaze u deset država- objasnio je on.

(Agencije)