Politika 30.05.2020.

ČAVIĆ: CIK BiH prema NDP-u vrši političku osvetu

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije CIK BiH, u kome su ljudi iz SDS i PDP, vrši političku osvetu prema NDP kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena nevjerovatna kazna od 87.000 KM. 

Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP pokrenuo postupak zaštite svojih prava kod apelacionog odjeljenja Suda BiH.

– Zabrinjavajuće je da ovo dolazi odmah poslije promjene sastava CIK-a. Ovo je politička poruka i osveta jer nismo više partneri u vršenju vlasti na republičkom nivou. Da li je ovo pokušaj da nas onemoguće da izađemo na izbore, blokade računa… Niko ne može da mi kaže da u ovo nije upetljana politika koja je ušla u CIK. Ovo je u tijesnoj vezi sa registracijom i visi nam kao Damoklov mač nad glavom jer je 7. jul je posljednji dan za prijavu stranke na lokalne izbore – rekao je Čavić.

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, gdje je održana sjednica Predsjedništva stranke, ocijenio da se ovako brutalno, kako kažnjava sadašnji CIK, ranije odnosio samo Pedi Ešdaun prema SDS-u.

Lider NDP je rekao da je prilikom ranijeg ujedinjenja DP, na čijem čelu je bio, i NDS-a, koji je vodio Krsto Jandrić, sa žiro računa tih partija na račun novoosnovanog NDP-a prebačeno 87.000 KM novca, dobijenog na osnovu zakona o finansiranju političkih stranaka.

O tome je, dodao je, obaviješten prethodni sastav CIK-a koji je prihvatio obrazloženje kao kvalitetno, ali da je sadašnji sastav te komisije odlučio da kazni NDP zato što je na zakonit način knjigovodstveno evidentirala taj novac kao prihod zbog otpisa, a na osnovu ranije odluke DP i NDS.

– Običnu knjigovodstvenu transakciju sadašnji CIK je okvalifikovala kao nedozvoljeno finansiranje, što je neviđeno. Vjerujem da će sudski organi što prije osporiti tu njihovu odluku. Sve i jedan pfening od ovog iznosa poznat je CIK-u, sve je išlo redovnim tokom i nema nikakvih mahinacija. Ta sredstva su gašenjem pomenutih partija i stvaranjem NDP, kao novog pravnog lica, bila u funkciji NDP i nikog drugog – pojasnio je Čavić.

On je rekao da će NDP nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, te da ima kapacitet da, samostalno ili u koaliciji sa drugim partijama, prijavi odborničke liste u svim lokalnim zajednicama.

Čavić je precizirao da će NDP na predstojećim izborima učestvovati u okviru koalicije na republičkom nivou i da će se sa tim strankama tražiti rješenje za sve opštine u kojima izlazi na izbore.

– Gdje ne budemo mogli postići sporazum, ići ćemo samostalno. U ovom trenutku o koalicijama nismo razgovarali, jer nam je sada najvažnije da pripremimo prijavu stranke za lokalne izbore. Znamo da ćemo u svim izbornim jedinicama učestvovati sa kandidatima za odbornike, a kada je riječ o kandidatima za načelnike o tome ćemo poslije razgovarati sa potencijalnim koalicionim partnerima – rekao je Čavić.

On je dodao da će imati svoje kandidate za načlenike u nekoliko opština i da će tražiti podršku, te da će vidjeti šta se o tome može dogovoriti.

Čavić smatra veoma dobrom inicijativu rukovodstva SNSD da entiteti sami finansiraju izbore, jer bi, ukoliko bi se sprovela, svi više bili posvećeni finansiranju izbornih kampanja i štednji na svojoj teritoriji.

Sjednici Predsjedništva NDP-a u prostorijama Narodne skupštine prisustvovali su i drugi funkcioneri ove partije, a među njima i Vjekoslav Petričević, koji je i ministar privrede i preduzetništva Srpske.

(Srna)