Politika 29.12.2022.

Čavić: Imovinom upravljaju entiteti

ČITANJE: 2 minute

Pitanje imovine mora se riješiti u okviru ustavnog poretka BiH, što znači da njome upravljaju entiteti, ocijenio je doskorašnji predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Čavić je naglasio da se, bez ikakve pripreme, apriori, definiše da se pitanja imovine u BiH rješavaju isključivo na nivou BiH, što znači blokadu procesa u svim pitanjima razvoja koji proizlaze iz imovine, podsjećajući da je bilo blokada kao što su projekti “Buk bijela”, aerodrom Trebinje.

Čavić je naglasio da, ako bi imovinska pitanja na nivou BiH bila riješena tako da BiH upravlja svim imovinskim pitanjima od lokalnih zajednica, entiteta i kantona do nivoa BiH – svi procesi bi bili zaustavljeni.

“Na kraju krajeva, to nema nigdje u svijetu”, izjavio je Čavić novinarima u Banjaluci.

On smatra da je prethodnom odlukom da ospori zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Srpskoj, Ustavni sud u potpunosti sproveo odluku SDA.

“Ovo nije odluka Ustavnog suda, već politička odluka, ne odluka pravde. Kako možemo govoriti da Republika Srpska uopšte može postojati bez svoje imovine? Imovina je osnov za postojanje i život svakog živog bića i društvene zajednice. Bez imovine smo svugdje podstanari”, ukazao je Čavić.

Čavić kaže da je problem u kontinuitetu osporavanja dejtonskog prava Republike Srpske da raspolaže svojom imovinom i Narodna skupština Srpske dužna je da riješi ovaj problem ako je on u vakuumu, kao što je slučaj sada, jer je prethodni zakon osporio Ustavni sud BiH.

“To treba činiti sve dok se ne ‘prizovu pameti’ oni koji osporavaju pravo na imovinu entiteta, ali i lokalnih zajednica i kantona”, naveo je Čavić.

On smatra da imovina zajedničkih institucija treba da im pripada, ukoliko je to dogovor entiteta i tu imovinu mogu da daju na korištenje.

Narodna skupština Repblike Srpske usvojila je sinoć po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

(Srna)