Politika 14.11.2015.

Čavić: Ispraviti grešku u zakonu o porezu na dohodak

ČITANJE: 1 minuta
dragan cavic
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak da bi bio razmatran na sljedećoj sjednici po hitnom postupku.

Čavić, koji je i narodni poslanik, pojasnio je da bi ovim prijedlogom bila ispravljena greška napravljena u Zakonu o porezu na dohodak Republike Srpske, koji je stupio na snagu 1. septembra, a odnosi se na član 36, koji propisuje da građani moraju plaćati porez na nasljeđe imovine, odnosno kapitalnu dobit od deset odsto.

-To praktično znači da, ukoliko otac želi pokloniti djetetu stan darodavnim ugovorom, mora platiti deset odsto poreza na kapitalnu dobit, koja predstavlja razliku između nabavne i prodajne cijene u trenutku kada poklanja stan djetetu- rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da je odredba ovog zakona neodrživa, neustavna, da unosi pravni haos i da nije primjerena praksi u regionu.

-Očekujem da poslanici u Narodnoj skupštini rade u interesu građana Republike Srpske i da podrže ovaj zakon jer je riječ o ispravljanju nepravde koja je odskora na snazi i time spriječe štetne efekte po građane- poručio je Čavić.

(Agencije)