Čavić: Nezakonita odluka Vlade RS o zaduženju

dragan cavic
Predsjednik NDP Dragan Čavić tvrdi da je odluka Vlade Republike Srpske o prihvatanju zaduženja Srpske od 300 miliona dolara nezakonita i neustavna, jer se poziva na odluku Narodne skupštine o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2015. godinu, prema kojoj je moguć maksimalan iznos zaduženja od 281,5 miliona KM.

Čavić je rekao da je riječ o novom zaduženju koje, prema srednjem kursu dolara, iznosi 514 miliona KM.

On je naveo da su, prema odluci parlamenta Srpske, do sada realizovane tri emisije obveznica u nominalnoj vrijednosti od 165 miliona KM, te da je preostalo moguće zaduženje od još 116,5 miliona KM.

– Ako se porede ove dvije odluke, praktično je zaduženje po novoj odluci veće za 400 miliona KM od onog koje je odobrila Narodna skupština- rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je navodi da je u odluci Vlade prihvaćeno zaduženje prema Fondu Global vankorp komoditis investment /Global Bancorp Commodities & Investment/, za koji, kako kaže, “ne postoji nikakav trag da su se bavili bilo kakvim poslovima”.

– Ove godine u aprilu su se pojavili kao zainteresovana kompanija za kupovinu Nove banke Maribor i ponudili 250 miliona evra za njeno preuzimanje i 100 miliona evra za dokapitalizaciju, ali su ih Slovenci odbili kao kompaniju vrlo sumnjivog porijekla- rekao je Čavić.

On je konstatovao da za donošenje ovakvih odluka “neko mora da odgovara”, te da će opozicija raditi na pitanju podizanja krivičnih prijava zbog nezakonitog zaduženja.

Komentarišući izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika da će u ovoj godini biti povučeno 50 miliona dolara, što znači da je zaduženje u okviru odluke Narodne skupštine, Čavić je rekao da je takvo “gledanje apsolutno nezakonito”, odnosno “proizvoljno tumačenje” kojim se pravda pred javnošću.

(Agencije)

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je