Čavić: Nezakonita odluka Vlade RS o zaduženju

dragan cavic
Predsjednik NDP Dragan Čavić tvrdi da je odluka Vlade Republike Srpske o prihvatanju zaduženja Srpske od 300 miliona dolara nezakonita i neustavna, jer se poziva na odluku Narodne skupštine o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2015. godinu, prema kojoj je moguć maksimalan iznos zaduženja od 281,5 miliona KM.

Čavić je rekao da je riječ o novom zaduženju koje, prema srednjem kursu dolara, iznosi 514 miliona KM.

On je naveo da su, prema odluci parlamenta Srpske, do sada realizovane tri emisije obveznica u nominalnoj vrijednosti od 165 miliona KM, te da je preostalo moguće zaduženje od još 116,5 miliona KM.

– Ako se porede ove dvije odluke, praktično je zaduženje po novoj odluci veće za 400 miliona KM od onog koje je odobrila Narodna skupština- rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je navodi da je u odluci Vlade prihvaćeno zaduženje prema Fondu Global vankorp komoditis investment /Global Bancorp Commodities & Investment/, za koji, kako kaže, “ne postoji nikakav trag da su se bavili bilo kakvim poslovima”.

– Ove godine u aprilu su se pojavili kao zainteresovana kompanija za kupovinu Nove banke Maribor i ponudili 250 miliona evra za njeno preuzimanje i 100 miliona evra za dokapitalizaciju, ali su ih Slovenci odbili kao kompaniju vrlo sumnjivog porijekla- rekao je Čavić.

On je konstatovao da za donošenje ovakvih odluka “neko mora da odgovara”, te da će opozicija raditi na pitanju podizanja krivičnih prijava zbog nezakonitog zaduženja.

Komentarišući izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika da će u ovoj godini biti povučeno 50 miliona dolara, što znači da je zaduženje u okviru odluke Narodne skupštine, Čavić je rekao da je takvo “gledanje apsolutno nezakonito”, odnosno “proizvoljno tumačenje” kojim se pravda pred javnošću.

(Agencije)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i