Politika 15.10.2015.

Čavić: Nezakonita odluka Vlade RS o zaduženju

ČITANJE: 1 minuta
dragan cavic
Predsjednik NDP Dragan Čavić tvrdi da je odluka Vlade Republike Srpske o prihvatanju zaduženja Srpske od 300 miliona dolara nezakonita i neustavna, jer se poziva na odluku Narodne skupštine o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2015. godinu, prema kojoj je moguć maksimalan iznos zaduženja od 281,5 miliona KM.

Čavić je rekao da je riječ o novom zaduženju koje, prema srednjem kursu dolara, iznosi 514 miliona KM.

On je naveo da su, prema odluci parlamenta Srpske, do sada realizovane tri emisije obveznica u nominalnoj vrijednosti od 165 miliona KM, te da je preostalo moguće zaduženje od još 116,5 miliona KM.

– Ako se porede ove dvije odluke, praktično je zaduženje po novoj odluci veće za 400 miliona KM od onog koje je odobrila Narodna skupština- rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je navodi da je u odluci Vlade prihvaćeno zaduženje prema Fondu Global vankorp komoditis investment /Global Bancorp Commodities & Investment/, za koji, kako kaže, “ne postoji nikakav trag da su se bavili bilo kakvim poslovima”.

– Ove godine u aprilu su se pojavili kao zainteresovana kompanija za kupovinu Nove banke Maribor i ponudili 250 miliona evra za njeno preuzimanje i 100 miliona evra za dokapitalizaciju, ali su ih Slovenci odbili kao kompaniju vrlo sumnjivog porijekla- rekao je Čavić.

On je konstatovao da za donošenje ovakvih odluka “neko mora da odgovara”, te da će opozicija raditi na pitanju podizanja krivičnih prijava zbog nezakonitog zaduženja.

Komentarišući izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika da će u ovoj godini biti povučeno 50 miliona dolara, što znači da je zaduženje u okviru odluke Narodne skupštine, Čavić je rekao da je takvo “gledanje apsolutno nezakonito”, odnosno “proizvoljno tumačenje” kojim se pravda pred javnošću.

(Agencije)