Politika 09.05.2016.

Čavić objavio kandidaturu, Radojičić najizgledniji protivnik

ČITANJE: 2 minute
cavic radojicic
Dragan Čavić objavio je kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke. Na radnom sastanku pred nekoliko stotina aktivista svog NDP-a ozvaničio je da će braniti boje Saveza za promjene što su potvrdili i u banjalučkom SDS-u.

Vjeruje da mu pobjeda ovaj put neće izmaći kao 2012. godine kada ga je za oko 6 hiljada glasova pobijedio Slobodan Gavranović, a Nenad Stevandić tada odvukao 20 hiljada glasača SDS-a na svoju stranu.

“To je zajednički stav Saveza za promjene- ja sam kandidat za gradonačelnika Banjaluke i vjerujem u našu pobjedu.Ja sam siguran da bez obzira ko bude protivkandidat iz suprotnog tabora da će nakon gotovo dvije decenije vladavine SNSD-a Milorad Dodik i Nebojša Radmanović više neće vladati ovim gradom”, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

Čavić priznaje da nema resurse kojima raspolažu vladajući pa stranačke aktiviste poziva da paze koga kandiduju za odbornike, kako više ne bi imali preletača iz svojih redova.

Dok se opozicija uveliko priprema u vladajućem taboru ne žure, a tek su došli do dva potencijalna kandidata. Igora Radojičića predložilo je svih 16 rejonskih odbora SNSD-a u Banjaluci, a podršku je dobio i od Aktiva žena, penzionera i Mladih socijaldemokrata. Žene su uz Radojičića predložile i Slobodana Gavranovića koji je dobio podršku šest rejonskih odbora.

Lider SNSD-a i dalje izbjegava direktan odgovor ko je njegov favorit.

“SNSD je vodio široku aktivnost putem svih mjesnih odbora i došli su eto do ta dva prijedloga. SNSD još nije utvrdio prijedlog, zna se ko će biti kandidat, to svi znaju. Prepustiću Opštinskoj organizaciji da to utvrdi, a ja ću naravno podržati takav prijedlog. Onaj ko ima većinsku podršku taj ima i podršku SNSD-a”, objašnjava Milorad Dodik,lider SNSD-a.

Dodik kaže da je u koalicionom dogovoru već izvjesno da Banjaluka pripada SNSD-u, kao i da je sa liderima DNS-a i socijalista dogovorio podjelu kandidatura u ostalim opštinama.

U to još nije siguran favorit vladajućih Igor Radojičić koji kaže da su od imena još daleko.

“Taj rok je još dva mjeseca.Takođe nisu završeni još ni razgovori sa koalicionim ili potencijalnim koalicionim partnerima u Banjaluci i to će još potrajati vjerovatno koju sedmicu”, kaže Igor Radojičić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Igor Radojičić vjeruje da će, ako bude kandidat, ponoviti tradicionalno dobar izborni rezultat u Banjaluci pa je ubijeđen u pobjedu Vladajuće koalicije. Na opštim izborima koalicija SNSD-a, DNS-a i socijalista osvojila je skoro 15 hiljada glasova više nego na lokalnim izborima 2012. pa vjeruju da im jedinstvo Saveza za promjene neće nauditi kod glasača.

(ATV)