Politika 29.12.2022.

Čavić potvrdio da napušta rukovodstvo NDP: “Nema bezgrešnih”

ČITANJE: 2 minute

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić potvrdio je da se povlači iz politike i da mu je jasna poruka koju su mu glasači poslali u oktobru.

Neće ostati u rukovodstvu stranke ni na koji način, niti će biti počasni predsjednik.

– Nećemo smetati mladima.

Moramo da prihvatimo činjenicu da su naši rezultati loši, da je moja odgovornost najveća, zato smo odlučili da ja odstupim sa mjesta predsjednika NDP.

Napravio je retrospektivu svog političkog djelovanja:

– Prvi put sam bio na izborima 1998. godine, prošao sam na listi SDS, prvi sam smijenjen od visokog predstavnika, te iste godine, nakon toga 2000. dobio direktni mandat u lokalnoj zajednici. Godine 2002. izabran za predsjednika, nakon toga za poslanika u više mandata. Godine 2022. sam doživio potpuni poraz sa malo glasova, što je meni jasna poruka da je neodrživo da budem osnova za perspektivu i građenje stranke – rekao je Čavić.

On je podnio ostavku 7. novembra nakon rezultata opštih izbora.

Bojan Šapurić je novi v.d. predsjednika NDP-a, imaće podršku starog rukovodstva istaknuto je.

Dodali su da je potrebno reformirati NDP koja je stranka “konzervativno demokratskog spektra utemeljenog na porodici i poštovanju drugog i drugačijeg”. Ostaće na principima Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja RS.

– Preuzeo sam krupan zalogaj i ogromnu odgovornost na sebe. NDP ima 37 gradskih i opštinskih odbora, na zadnjim lokalnim izborima osvojili smo 33 mandata, to je osnova od koje ćemo poći – rekao je Šapurić najavljujući promjene u stranci.

– Hercegovina ministra nema još od vremena gdina Bratića, kada je bio ministar poljoprivrede. Moramo voditi računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, ističe Šapurić.

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje da li je vrijeme da dugogodišnji političari poput Nedjeljka Čubrilovića i Petra Đokića odu iz Vlade RS.

Na kraju pres konferencije rekao je da je svjestan nekih grešaka, ali da u politici niko nije bezgrešan, prenosi N1.