Vijesti 02.04.2016.

Čavić: Tegeltija naredio povlačenje 60 miliona KM iz Bobar banke

ČITANJE: 2 minute
Бањалука - Чавић - конференција за новинаре

Бањалука – Чавић – конференција за новинаре

Narodni demokratski pokret (NDP) osuđuje svaku političku kvalifikaciju u vezi istraga u Bobar banci i podržava da se istrage koje se tiču malverzacija u bankama Republike Srpske dovedu do kraja, izjavio je predsjednik ove stranke Dragan Čavić.

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da posljednje aktivnosti Tužilaštva i Sipe u Republici Srpskoj, nažalost, nisu posljedica rada institucija Republike Srpske zaduženih za provođenje zakona.

On je izrazio čuđenje da tri godine istraga koje traju u Balkan investment banci do danas nemaju rezultat u smislu utvrđivanja odgovornosti ili osnovane sumnje za odgovornost prema licima koja su dostupna organima gonjenja u Republici Srpskoj.

“Sumnjamo da postoji ozbiljan politički uticaj u Republici Srpskoj da se pitanja zloupotreba u bankarskom sistemu ne sankcionišu”, istakao je Čavić.

Čavić je rekao da je NDP iznenađen stavovima koje iznosi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u vezi sa stanjem u Bobar banci, a u kojima se poziva na tezu da je ova banka morala ući u status prinudne uprave i likvidacije zbog povlačenja 60 miliona KM depozita koji se vezuju sa smrću Gavrila Bobara.

“Povlačenje depozita u Bobar banci učinile su vlasti Republike Srpske jer je, prema mojim informacijama, ministar finansija Zoran Tegeltija naredio povlačenje depozita od oko 60 miliona KM, zbog čega je ova banka naglo upala u probleme nelikvidnosti”, tvrdi Čavić.

Čavić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da poslanici nemaju dovoljno vremena da se pripreme za sjednicu parlamenta Republike Srpske, jer im se materijali dostavljaju dva do tri dana prije zasjedanja.

Najavljeno povećanje cijene električne energije u Republici Srpskoj Čavić smatra neprihvatljivim, ističući da će NDP organima Saveza za promjene tim povodom predložiti konkretne akcije opozicije na terenu.

Čavić vjeruje da će u okviru Saveza za promjene biti moguće postići konačan dogovor o zajedničkom kandidatu opozicije o kandidatu NDP-a za načelnika opštine Teslić na predstojećim lokalnim izborima.

On je na konferenciji za novinare predstavio Nebojšu Ličanina iz Kozarske Dubice, koji je nedavno napustio DNS i prešao u NDP, a koji će u tom gradu raditi na pripremama ove stranke na lokalnim izborima.

(Agencije)