Politika 30.11.2015.

Čavić zadovoljan postignutim dogovorom

ČITANJE: 1 minuta
dragan-cavic
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske postignut dogovor i formulisan u zajedničku izjavu.

Čavić je sinoć naglasio da je riječ o jedinstvenom stavu svih učesnika sastanka koji pokazuje da niko nije spreman da vitalne i ključne faktore identiteta Republike Srpske žrtvuje zbog dnevnopolitičkog cilja.

– Mi insistiramo da se u naredna četiri mjeseca završi cijeli posao u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, to je u korist svih građana ove zemlje, i da konačno oni imaju svoje predstavnike u Ustavnom sudu koji će odlučivati na principima na kojima odlučuju ustavni sudovi entiteta- rekao je Čavić novinarima u Banjaluci, nakon sinoćnjeg sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

Čavić je podsjetio da je 2007. godine Narodna skupština Republike Srpske promijenila Zakon o praznicima, da je apelacija došla pred Ustavni sud Srpske i da su svi dokazi i argumenti tada bili u korist odluke suprotne odluci Ustavnog suda BiH.

– Sudije stranci su prije 15 godina morali da odu odavde i tada je trebalo da imamo zakon o Ustavnom sudu BiH, dva puta su pokretane inicijative iz Republike Srpske za usvajanje Zakona o ustavnom sudu – 2005 i 2007. godine i svaki put su odbijeni ti zahtjevi. Zato ovako više ne može- poručio je Čavić.

Prema njegovim riječima, loša je praksa i da Bošnjaci preglasavaju Srbe i Hrvate.

– Zbog toga smo se svi saglasili da ovu praksu prekinemo i postigli smo zajednički dokument na kojem ćemo istrajavati i djelovati zajednički i kroz Predstavnički dom i Dom naroda (Parlamentarne skupštine BiH) i u Narodnoj skupštini- rekao je Čavić.

(Agencije)