Politika 27.11.2022.

Čavka: Kvazipatriote iz Pokreta za državu utrkuju se da uđu u vlast

ČITANJE: 2 minute

Admir Čavka iz SBB-a oglasio se  na svom fejsbuk profilu komentarišući Pokret za državu

Namjerno sam se suzdržavao da pišem o “Pokretu za Državu”, najviše zbog toga što veoma dobro znam kako je Bošnjacima koji žive RS. Viši cilj koji je probosanski blok predstavljao na ovim izborima – bez obzira na to kakav on bio – doveo je do toga da se mnoge stvari prešute, naveo je Čavka.

Tvrdi da je Savez za bolju budućnost BIH na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Radončićem  bez razmišljanja podržao probosansko okupljanje, kao i uvijek do sada.

Nismo tu podršku uslovljavali kompenzacijskim listama, nismo tražili da naši ljudi nose te liste, ali bi odmah nakon izbora već u kontinuitetu koalicioni sporazum postao nebitan. Ipak, u jeku kampanje su me podlo napali tvrdeći da sam kao potpredsjednik SBB-a navodno prodao sve biračke odbore Ujedinjenoj Srpskoj i lideru ove stranke Nenadu Stevandiću. Tada su me i uporedili s istim. Naravno da se niko od ovih novonastalih probosanski patriota iz Banjaluke nije izvinio za tu gnusnu laž. Oni su zauzvrat mijenjali i prodavali biračke odbore širom RS, dok je SBB sve svoje odbore poništio. Nismo htjeli da učestvujemo u svemu tome, dalje tvrdi Čavka.

Smatra kako se danas te iste kvazipatriote utrkuju da uđu u vlast kako navodi vozačem crvenoga kombija.

Pokret za državu je nakon izbora očigledno sve zaboravio. I sada nije bitno ništa sem nekoliko eventualnih fotelja. Dakle, više ni patriotizam nije bitan, nije bitno da li se negira genocid, nije bitna sistemska diskriminacija Bošnjaka. Sve je to postalo nebitno. Bitno je samo ko će sjesti u koju fotelju. Postoji kontinuitet nepoštovanja predizbornih koalicionih dogovora. Nakon izbora svi se ponašaju kako žele. Svi koalicioni sporazumi prestaju da važe. Ali ubrzo će sve ovo proći. Ubrzo nam idu lokalni, pa opći izbori i računi će biti položeni, piše Čavka

Na kraju je dodao :

Ja sam istu zastavu nosio 2000. godine u mojoj Banjoj Luci, istu zastavu sam nosio i 2006., 2016. i 2020. godine, također u mom gradu na Vrbasu. Ta zastava je uvijek bila ista. To je uvijek bila zastava BiH. “Profesionalne patriote” misle da se sve zaboravi kada i 16. put promijeniš dres i ideologiju i da svijet počinje da postoji od promjene posljednjeg dresa. Naravno da nije tako. O dokazima ćemo se baviti kasnije. Za sada je i ovoliko dovoljno, zaključio je Čavka.

(Z.M)