Politika 16.01.2023.

Čavušoglu: U planu povećanje trgovinske razmjene

ČITANJE: 1 minuta

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Turska nastaviti da podržava BiH i njene interese, te da aktivno radi na povećanju trgovinske razmjene.

On je nakon susreta sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković u Ankari rekao da Turska smatra da BiH treba da formira vlast nakon izbora bez stranog miješanja.

Čavušoglu je pozvao Turkovićevu da učestvuje na ovogodišnjem Antalija forumu.

Tokom sastanaka Čavušoglua sa Turkovićevom ukazano je na potrebu jačanja ekonomske saradnje i realizacije započetih projekata, uključujući izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd.

Ona je na konferenciji za novinare napomenula da treba jačati ekonomsku saradnju i da tu vidi snažnu volju sa turske strane, te istakla da je Turska u 2021. godini bila drugi najveći investitor u BiH.

Turkovićeva je naglasila da BiH i Turska nemaju otvorenih pitanja i da imaju vrlo sadržajnu saradnju na svim nivoima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ona je istakla da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu kroz investicije, ali i obnovu kulturnih veza, te ukazala na snažnu podršku Turske evroatlantskom putu BiH.

Turkovićeva je navela da BiH posebno cijeni prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda pod vođstvom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i dodala da BiH raduje jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki drugi napredak, navodi se u saopštenju.

(Srna)