Vijesti 17.11.2015.

CCI: RS dužna dva i po budžeta!

ČITANJE: 2 minute
vlada-rs
Vlada RS je u trećem kvartalu ove godine doživjela pad rada na gotovo početni nivo, što je dovelo i do loše efikasnosti Narodne skupštine RS – ocjena je predstavnika Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ipak, zahvaljujući razultatima u drugom kvartalu, broj održanih sjednica Vlade, kao i razmatranih mjera tokom devet mjeseci ove godine, najveći je u posljednjih pet godina.

-Ali kvantitet ne donosi nužno i kvalitet pa je tako u zakonodavnom segmentu rada ostvaren dosad najskromniji rezultat – saopštio je danas u Banjoj Luci konsultant CCI-a Željko Ninković, predstavljajući izvještaj devetomjesečnog monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine RS.

Iz ove nevladine organizacije ponovo su upozorili da je zaduženost i dalje najveći problem RS, čiji ukupni dug je dva i po godišnja budžeta.

-Dug RS-a iznosi više od pet milijardi KM, a čak četvrtina ovodišnjeg budžeta odnosi se na otplatu dugova – upozorio je koordinator CCI-a za medije Darko Marić.

Istakao je da Vlada RS-a ima sve izraženiji problem s javnom potrošnjom i punjenjem budžeta.

Posmatrani period u radu ovih institucija vlasti RS obilježen je, kaže, radikalizacijom sukoba između vlasti i opozicije, što je na verbalnom nivou dostiglo maksimum.

-Opozicija je dovela u pitanje samu legitimnost aktuelne vlasti, optuživši je da je stvorena na političkoj korupciji i pritom je optužila i za teški kriminal, zloupotrebu vlasti i ekonomsko uništavanje RS, a vlast opoziciju za izdaju nacionalnih interesa – naveo je Marić.

U CCI-u smatraju da je nivo komunikacije političkih aktera, kako na skupštinskim zasjedanjima, tako i u javnom prostoru, daleko od prihvatljivog.

Skrenuli su i pažnju da u rukovodstvu Narodne skupštine RS-a i dalje nema predstavnika hrvatskog naroda, opozicija nema svog potpredsjednika, a ni nisu zastupljene ni žene.

(FENA)
– See more at: http://vijesti.ba/clanak/285914/ukupni-dug-rs-a-kao-dva-i-po-godisnja-budzeta#sthash.HiHudDoh.dpuf