Vijesti 25.05.2017.

Ceh za fantomske kućice 2,8 miliona

ČITANJE: 3 minute

Konačan ceh za naplatne kućice nadomak Banjaluke, koje su sagrađene na pogrešnom mjestu i zbog toga moraju biti uklonjene, mogao bi dostići 2,85 miliona maraka.

Izgradnju naplatnih kućica u Glamočanima preduzeće “Putevi RS” platilo je 2,1 miliona maraka, a u ovoj godini planira da za njihovo uklanjanje izdvoji još 750.000 maraka, što će dodatno povećati konačan iznos štete.

“Putevi RS” su u planu javnih nabavki za ovu godinu naveli da je procijenjena vrijednost uklanjanja kućica za naplatu putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška 641.025, a sa PDV-om taj iznos doseže 750.000 maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Nenad Nešić rekao je da je ovo preduzeće usvojilo plan javnih nabavki za ovu godinu i da je u njega uvršten i novac za uklanjanje naplatnih kućica, koje već godinama ne služe ničemu i samo predstavljaju opasnost i smetnju za vozače.

– Konkurs za izbor preduzeća koje će obaviti ovaj posao biće raspisan u idućih od deset do 15 dana, tako da ćemo problem riješiti u ovoj godini. Tražimo najbolje rješenje za naplatne kućice i postoji mogućnost da ih na neki način ustupimo “Autoputevima RS”, jer mi ne naplaćujemo putarinu i to je njihova djelatnost – kazao je Nešić.

U Vladi RS koja je donijela odluku o uklanjanju naplatnih kućica ne kriju razočarenje što taj problem još nije riješen.

– Od početka svog mandata insistiram na uklanjanju kućica, jer su postavljene bez saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza RS. Prošle godine insistirao sam na tome da kućice budu uklonjene, ali od toga nije bilo ništa. Ove godine ponovo tražim isto, jer naplatne kućice ugrožavaju i bezbjednost saobraćaja. Uklanjanje je uvršteno u plan “Puteva RS” i tražiću od rukovodstva tog preduzeća da završe sve što su planirali u ovoj godini – kazao je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Naplatne kućice su postavljene 2013. godine u vrijeme dok je na čelu “Puteva RS” bio Nedeljko Knežević. Problem je nastao jer su postavljene na magistralnom putu M-16, Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu, zbog čega nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS tvrdili su da “Putevima” nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na toj lokaciji, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz “Puteva” su, međutim, negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

U ovaj slučaj su se umiješali i istražni organi, a policijska istraga rezultovala je podnošenjem izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv čelnika “Puteva RS” Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Okružno tužilaštvo u Banjaluci nastavilo je istragu u okviru koje su saslušani svi akteri u ovom slučaju, a epilog je bio – obustavljanje istrage.

U međuvremenu su na autoputu Banjaluka – Gradiška u Jakupovcima postavljene nove naplatne kućice.

Rukovodstvo “Puteva”

Grupa ministara u Vladi RS početkom godine zatražila je smjenu rukovodstva “Puteva RS” zbog nezadovoljstva stanjem u tom preduzeću, ali je ono preživjelo tu inicijativu.

– Za sada rukovodstvo “Puteva RS” ostaje na čelu ovog preuzeća. Direktor, dva izvršna direktora i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća su u mandatu vršilaca dužnosti. Na sjednici Vlade RS ove ili iduće sedmice biće riječi o raspisivanju konkursa za izbor rukovodstva i vidjećemo nakon toga da li će biti određenih rotacija na čelu “Puteva” – kazao je Neđo Trninić.

Troškovi postavljanja kućica

*2,10 miliona KM

Troškovi uklanjanja kućica

*641.025 KM procijenjena vrijednost

*750.000 KM vrijednost sa PDV-om

(Glas Srpske)

Oznake: Nenad Nešić