Vijesti 01.08.2016.

Čekajući restituciju: Pokušava da povrati atraktivne parcele od svojih predaka

ČITANJE: 2 minute

Pričama o pokušaju povrata nacionalizovane imovine ne zna se broj. Banjalučanin, Tihomir Divjak, svoju pokušava da privede kraju godinama. Njegov djed ustupio je imovinu u ime naroda još ’46. godine.

Danas, priča, bespomoćno gleda kako je država rasprodaje. Njegovi preci imali su, tvrdi, jako vrijedne parcele, i to na najatraktivnijim lokacijama u Banjaluci. Čak i u Gospodskoj ulici. Kako još nema Zakona o restituciji, nema ni osnova za povrat. Zato se obratio Republičkoj geodetskoj upravi (RGU), ali, do sada, nije imao sreće.

“U ovom trenutku ne postoji mogućnost žalbe sudu dok se ne provede neki postupak, itd, a neka fina harmonika se razvlači i dalje. Ja ću, pravo da vam kažem, insistirati na tome, da, ako ništa durgo, moj sin Laza nasljedi imetak svoga djede Laze”, rekao je Tihomir Divjak

Iz RGU potvrđuju da su odbacili Divjakov zahtjev, ali ne obrazlažu zbog čega. Šturo odgovaraju da takvih slučajeva ima na stotine, a, kako saznajemo, većina prolazi slično. Stvari se vrte u krug, i godinama razvlače po sudovima. 2000, Republika Srpska je usvojila Zakon o vraćanju oduzete imovine, ali ga je suspendovao Visoki predstavnik, koji je poručio da mora biti donesen na državnom nivou. Novi prijedlog uslijedio je 2008. godine, ali, ovaj put, saglasnost nije stigla od Vlade RS.

“Sad se zapravo postavlja pitanje kako može BiH vraćati imovinu, koja nije ni faktički ni pravno, ni de facto u posjedu BiH? Iz tog razloga smo dali negativno mišljenje i smatramo da je to pitanje u isključivoj nadležnosti entiteta”, rekao je Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde RS.

U BiH bi, po posljednjim procjenama, pod restitucijom trebalo da bude oko milion hektara zemljišta i oko tri miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora. Vrijednost te imovine, procijenjena je na 55 milijardi maraka. Zbog zastoja u zakonskoj proceduri, advokati kažu da im se predmeti samo gomilaju u kancelarijama.

“Mi pregledamo dokumentaciju, damo svoje mišljenje da li tu ima osnova ili ne. Držimo ih na čekanju do samog zakona, kada će njihovi zahtjevi preći u proceduru”, rekla je Tijana Kondić iz advokatske kancelarije Sajić.

Kako ATV saznaje, za kraj godine bilo je planirano donošenje zakona o restituciji u RS. Ipak, kako još nema nacrta, u stručnim krugovima već se šuška da od toga neće biti ništa. Tako će i Tihomir Divjak, i njemu slični, pravdu nastaviti da traže po sudovima.

(ATV)