Vijesti 20.05.2019.

ČEKAJUĆI SEMAFOR Papirologija održava raskrsnicu smrti na životu

ČITANJE: 2 minute

Od obećanja nadležnih da će na opasnoj raskrsnici na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, na odvajanju za naselja Ramiće i Dragočaj, poboljšati bezbjednost saobraćaja prošlo je skoro dva mjeseca, ali malo toga se promijenilo.

U Odsjeku za saobraćaj su rekli da Grad Banjaluka treba da izradi projektno-tehničku dokumentaciju koju će dostaviti  javnom preduzeću Putevi RS te da će se na osnovu nje „izvršiti semaforizacija“ raskrsnice u Ramićima.

– Nakon analize stanja na terenu i utvrđivanja veličine i strukture saobraćajnog toka, urađena su dva idejna riješenja, koja će u toku ove sedmice biti poslata u Puteve RS – rekli su u ovom Odsjeku.

Kazali su da će se tek nakon dobijanja saglasnosti Puteva RS podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova.

Napomenuli su da rješenje problema na toj lokaciji podrazumijeva postavljanje semafora, korigovanje lokacije postojećeg obilježenog pješačkog prelaza, izmještanje autobuskog stajališta i druge radove koji bi, prema njihovim riječima, trebali doprinijeti povećanju bezbjednosti saobraćaja.

U JP ”Putevi RS” su podsjetili da je 25. marta dogovoreno da Grad obezbijedi plansku i projektnu dokumentaciju, kao i dozvole koje prate ovu dokumentaciju, dok će ovo preduzeće obezbijediti finansijska sredstva za izvođenje radova.

– Grad još nije dostavio projektnu dokumentaciju rekonstrukcije predmetne raskrsnice u Dragočaju. Tek po dobijanju projektne i planske dokumentacije moći će se preciznije govoriti kolika su finansijska sredstva neophodna za realizaciju ovog projekta, kao i koliko će radovi trajati – kazali su u Putevima RS.

U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj se godinama dešavaju saobraćajne nesreće, koje su u pojedinim slučajevima imale i smrtni ishod. Ljudi koji žive u njenoj blizini ili koji tuda prolaze insistiraju da se radi o opasnoj raskrsnici i da je potrebno nešto preduzeti, jer vozila i pored znakova za ograničenje brzine tuda prolaze velikom brzinom, čime ugrožavaju pješake, a među najugroženijim su djeca. Naime, ta lokacija je i prelaz koji svakodnevno koriste osnovci koji idu u školu u neposrednoj blizini.

Dugogodišnje insistiranje stanovnika ovog kraja da se riješi taj problem nije donijelo nikakve promjene a nezadovoljstvo je eskaliralo sredinom marta kada je na toj raskrsnici u saobraćajnoj nesreći staradao mladić.

Ova tragedija je bila povod da se pobune mještani ova dva naselja. Njih oko 300 se u znak protesta okupilo na toj raskrsnici tražeći riješenje tog problema. Nakon toga su usljedila obećanja Grada i Puteva RS da će ovaj problem biti riješen.

(Srpskainfo)