Vijesti 03.11.2016.

Čekanje na pregled i neljubaznost pišu žalbe

ČITANJE: 2 minute

Dugo čekanje na pregled, neljubaznost osoblja, nepropisno plaćanje participacije i registracija kod ginekologa ili porodičnog ljekara bez znanja osiguranika, samo su neke od primjedbi pacijenata na rad domova zdravlja u Srpskoj.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su u prvih devet mjeseci ove godine imali 35 prijava pacijenata, koje su se odnosile na povrede prava iz zdravstvenog osiguranja. U 14 slučajeva utvrđeno je da su primjedbe bile opravdane.

– Pacijentima kojima je naplaćena ugovorena zdravstvena usluga, vraćen je novac, a domovi zdravlja su upozoreni na obavezu poštovanja ugovora i prava osiguranika – istakli su u Fondu.

Dodaju da jednom pacijentu nije obezbijeđen lijek sa pozitivne liste lijekova, a u drugom slučaju nije obezbijeđena dovoljna količina lijeka.

– Bilo je prigovora na nepropisno izdavanje uputnice na lični zahtjev, a u jednom slučaju osiguraniku je izdat nalaz i mišljenje ljekara bez prisustva osiguranika – naveli su u Fondu i dodali da ohrabruje činjenica da je ove godine bilo manje pritužbi pacijenata u odnosu na lani.

Direktor Doma zdravlja “Dr Jovan Rašković” u Mrkonjić Gradu Radivoj Erak kaže da se žalbe pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi uglavnom svode na procedure zakazivanja pregleda i čekanje na pregled.

– Pacijenti se žale što ponekad moraju čekati na pregled iako su zakazali termin. Jednostavno, potrebno je malo više razumijevanja, jer se desi da u tom trenutku imamo hitan slučaj koji je prioritet i da pacijent mora sačekati koji minut – kazao je Erak.

Iako su u prethodnom periodu vodili borbu za opstanak, direktor Doma zdravlja u Han Pijesku Milan Borovina kaže da je anketa pokazala da su pacijenti zadovoljni njihovom uslugom.

– Ima pacijenata koji dolaze često, hoće da uđu mimo reda, ali to rješavamo u hodu i nemamo većih problema – rekao je Borovina.

Ističe da samim tim što je riječ o manjoj opštini imaju i manje pacijenata, pa ni gužve nisu velike, a opremljenost ustanove materijalom za rad je znatno bolja nego ranije.

Prijave

U Fondu zdravstva RS ističu da pacijenti imaju mogućnost da sve svoje primjedbe i probleme sa kojima se susreću prilikom ostvarivanja prava prijave u poslovnicama Fonda.

Najčešće žalbe pacijenata

– Dugo čekanje na pregled

– Neljubaznost osoblja

– Izdavanje nalaza bez osiguranika

– Izdavanje lijekova na recept

– Propusti u naplati participacije

– Neizdavanje uputnica za ortopedska sredstva

– Registracija kod ljekara bez znanja pacijenta

(Glas)