Vijesti 14.05.2020.

ČEKANJE SE ISPLATILO: Borci podržali ideju o izgradnji centralnog spomen-obilježja u blizini Palate Republike

ČITANJE: 3 minute

Sadašnji i bivši predsjednici Boračke organizacije Republike Srpske i penzionisani generali Vojske RS podržavaju ideju da centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata bude izgrađeno u najužem centru Banjaluke, u neposrednoj blizini Palate Republike.

Da bi centralni spomenik trebalo da bude pored samog sjedišta predsjednika Republike, prije dva dana je objelodanio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je novinarima na obilježavanju Dana VRS u kasarni “Kozara” rekao da je “konačno utvrđena lokacija na kojoj bi spomenik trebalo da bude podignut i da je to kod spomenika banu Milosavljeviću, neposredno uz Palatu Republike”, izražavajući uvjerenje da će spomenik konačno biti i podignut.

Prvi čovjek BORS-a general Milomir Savčić kaže da su oni koji su dali živote za Republiku Srpsku odavno zaslužili da im bude podignut centralni spomenik, ali ističe da se dvije i po decenije čekanja može oprostiti ako će spomenik biti izgrađen kod Palate Republike.

– Svakako da je taj posao odavno trebalo da bude završen, ali ako će spomenik biti na lokaciji o kojoj se sada govori, onda se čekanje isplatilo. To je najbolja lokacija, između ostalog, i zato što će svi zvaničnici koji budu dolazili u Palatu Republike imati priliku da polože cvijeće i poklone se sjenima onih koji su stvorili i odbranili Srpsku – kaže Savčić.

On objašnjava da spomenik do sada nije urađen i zbog toga što je jedno vrijeme vođena rasprava o tome da li u Banjaluci treba da bude izgrađen centralni spomenik borcima iz Banjaluke ili da se u najvećem gradu Srpske podigne centralno spomen-obilježje posvećeno poginulim borcima iz cijele RS.

– Na kraju je odlučeno da u najvećem gradu Srpske treba da bude centralni spomenik, a da u tom slučaju Banjaluka ne pravi poseban spomenik samo svojim borcima. Prije više od deset godina prihvaćen je projekat po kojem je centralno spomen-obilježje trebalo da bude na drugoj lokaciji, ali na kraju se od toga odustalo. Da li će spomenik na novoj lokaciji biti građen po tom projektu ili će se tražiti novo idejno rješenje, to ne znam, ali lokacija je pun pogodak – kaže Savčić.

Njegov prethodnik na čelu BORS-a Pantelija Ćurguz slaže se da je lokacija pun pogodak, ali smatra da nije potrebno tražiti drugo idejno rješenje.

– Ne postoji samo idejno rješenje, već izvedbeni projekat i ne vidim zašto ne bi bio samo prilagođen novoj lokaciji. Pored toga što bi bio ušteđen novac za izradu novog idejnog rješenja, uštedjelo bi se i vrijeme, jer su borci odavno zaslužili centralno spomen-obilježje – kaže Ćurguz.

Mišljenje šefova BORS-a dijeli i penzionisani general VRS Momir Zec koji kaže da je lokacija za izgradnju spomenika idealna.

– Nadam se da će ta ideja konačno biti sprovedena u djelo i da će borcima na taj način konačno biti odata dužna počast – kaže Zec.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu stigli da odgovore na naša pitanja u vezi sa izgradnjom centralnog spomen-obilježja i obećali su da će nam danas poslati odgovore.

Projekat

Prema idejnom projektu iz 2008. godine, centralno spomen-obilježje trebalo je da bude na Bulevaru cara Dušana između raskrsnice kod poslovnog centra “Ekvator” i tvrđave Kastel.

To idejno rješenje predviđalo je četiri specifične ambijentalne cjeline, među kojima su podzemna spomen-soba, trg, park i spomenik, kao i postavljanje pet grupacija stubova, a predračunska vrijednost tog spomenika bila je 16.685.070 maraka. Na kraju se od gradnje odustalo, između ostalog, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nedostatka novca.

(Glas Srpske)

Oznake: Milorad Dodik