Vijesti 14.06.2016.

Čelinac: Koliku su štetu nedavno načinili medvjedi?

ČITANJE: 3 minute

Mečka i dvoje mečića odomaćili su se u selima Lipovac i Popovac u okolini Čelinca, pa su u potrazi za hranom opustošili 16 pčelinjih društava.

Nisu zaobišli ni pčelinjak Miroslava Brankovića u selu Lipovac, iako su košnice smještene u ograđenom voćnjaku.

– Kad sam ujutro došao u vikendicu, dočekali su me provaljena ograda i polupanih sedam košnica. Izgleda da se medvjedu osladilo, pa je dobro večerao – ispričao je Branković. Dodaje da je medvjed zanoćio u njegovom pčelinjaku i prije osam godina.

Ista sudbina zadesila je i pčelara Milana Blaženovića, kod kojeg su mečka i mečići navraćali dva puta u roku od sedam dana i pokupila sav med. Za njima je ostalo samo šest polomljenih košnica i pokidana ograda.

– Ostao sam i bez meda i bez košnica, šteta u pčelinjaku je potpuna. Mečka je pošteno oblizala šape – požalio se Blaženović, koji je inače ratni vojni invalid, a pčelinjak je bio izvor prihoda za njegovo domaćinstvo.

Nije ovo prvi put da mu je mukom stečeno imanje uništeno. I ranijih godina navraćao je medvjed, jednom je pčele pokosila kuga, a sada opet divljač.

– Komisija iz opštine je dolazila, vidjeli su kakvo je stanje, napravili zapisnik i sada čekam nadoknadu štete – ispričao je Blaženović i dodao da od pčelarstva ne odustaje, te će po peti put krenuti od nule.

Nadoknada štete

< 45 odsto Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede < 25 odsto opština

< 30 odsto Lovačko društvo

Nešto manju štetu pretrpio je i Gojko Tešić, kojem je divljač uništila dva pčelinja društva prije nekoliko dana.

– Mečka osjeti miris meda na tri kilometra. Ni bodljikava žica ne pomaže kada nju glad uhvati. Ovih dana imali smo nekoliko slučajeva da je uništila pčelinjake u okolini Čelinca – kazao je Tešić, koji je ujedno i sekretar Udruženja pčelara “Čelinac”. Dodaje da Udruženje okuplja 39 članova, a njih deset imaju više od 50 košnica.

U Odjeljenju za poljoprivredu u opštini Čelinac kažu da su im u proteklih mjesec prijavljena četiri slučaja štete u pčelinjacima, za razliku od prošle godine kada su imali samo jedan takav slučaj.

– Prema Zakonu o lovstvu, pčelari moraju u roku od tri dana da prijave pričinjenu štetu kako bi opština formirala komisiju, koju čine službeno lice, lovočuvar i veterinar – rekli su u ovom odjeljenju.

Naglašavaju da 45 odsto štete nadoknađuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, 25 odsto opština i 30 odsto lovačko udruženje.

Medvjed

Iz Lovačkog saveza RS ranije su istakli da je medvjed zakonom zaštićena životinja, te se ne može odstrijeliti bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede.

Naglasili su da je legalan odstrel moguć samo ako je to predviđeno godišnjim planom. Izuzetak su situacije kada ministarstvo procijeni da je životinja izuzetno opasna i tada je, takođe uz odobrenje, moguć odstrel.

(Glas)